Pojmovi ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’ će ipak ući u EU zakonodavstvo?

Europski parlament glasovat će u utorak 9. lipnja o “Izvješću o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015., čija je izvjestiteljica članica stranke socijalista (S&D) Maria Noichl. “Izvješće Noichl” sadrži do sada najekstremnije stavove koji se skrivaju iza agende “spolno-rodne ravnopravnosti”, a izvan su nadležnosti i kompetencija Europske unije, tj. krše načelo supsidiajrnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noichl izvješće poziva na razne radikalne mjere poput usklađivanja svega zakonodavstva na svim razinama EU s “jednakošću rodova” kako bi se postigla “rodna neutralnost” “budući da se u nekim državama članicama posljednjih godina šire pokreti protiv jednakosti spolova koji pokušavaju ojačati tradicionalne rodne uloge i osporavaju postojeća ostvarenja na polju jednakosti spolova”. Nije jasno definirano koga točno Izvješće proziva. No, kao što je to bio slučaj u Nacrtu Panzeri izvješća kada se otvoreno prozivalo hrvatske građane za referendumsku odluku o ustavnoj zaštitu braka, spomenuti dio Izvješća Noichl vjerojatno se odnosi na građane Europske unije koji podržavaju brak kao zajednicu žene i muškarca i kao temelj obitelji. Nije tajna da radikalni feminizam zastupa stav kako je institucija braka sredstvo podčinjavanja žene te izvor nejednakosti žena i muškaraca.

Nadalje, u Izvješću se otvoreno promiče redefinicija braka i obitelji tvrdnjom da “se sastav i definicija obitelji s vremenom mijenjaju” te se stoga predlaže “proširenje područje primjene obiteljskog i radnog zakonodavstva u vezi s obiteljima s jednim roditeljem i roditeljstvima u okviru LGBT-brakova” (čl. 31.). Ovim člankom se ponovno predlaže povreda temeljnog načela funkcioniranja Europske unije – supsidijarnosti, prema kojem svaka dražva članica ima suvereno pravo određivati i definirati brak, obitelj i obiteljske politike. Kršenje supsidijarnosti je u slučaju Republike Hrvatske dodatno pojačano jer je navedeni članak 31. u hrvatskom prijevodu izmijenjen u odnosu na originalan tekst: “LGBT-brakovi” ne spominju se u engleskom i francuskom izvorniku, nego samo “LGBT roditeljstvo” (“LGBT parenting” / “les parents LGBT”). Prevoditelji su nelegitimno dopunili značenje članka ionako lošeg Izvješća, čime su dodatno pojačali povredu načela supsidijarnosti Europske unije i povrijedili suverenitet i Ustav Republike Hrvatske, koji u članku 64. određuje brak kao “životu zajednicu žene i muškarca”.

Osim u sferi obitelj i obiteljskih politika, Noichl izvješće poziva na prekoračenje ovlasti Europske unije jer potiče legalizaciju i promociju pobačaja, kontracepcije i spolnog odgoja. U Izvješću se “poziva (Europsku) Komisiju da podrži države članice pri osiguravanju usluga koje su visokokvalitetne, zemljopisno primjerene i jednostavno pristupačne u područjima seksualnog i reproduktivnog zdravlja i s tim povezanih prava, sigurnog i legalnog prekida trudnoće i kontracepcijskih sredstava te opće zdravstvene zaštite” (čl. 52.). “Priznavajući važnost seksualnih i reproduktivnih prava”, u Izvješću se “poziva Komisiju da osmisli modele najboljih praksi u području odgoja o seksu i vezama za mlade diljem Europe” (čl. 56.). “Osiguravanje usluga”, koje se spominje u članku 52. znači zapravo nametanje državama članica obveze obavljanja i pružanja “usluga” pobačaja, kontracepcije i spolnog odgoja, čime su osim supsidijarnosti ugrožena i temeljna ljudska prava na slobodu savjesti i vjeroispovijesti, pravo na sloboda govora, pravo na slobodu poslovanja te pravo i sloboda roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, koja su zaštićena međunarodim pravom i Ustavom RH. Usvajanje ovakvog Izvješća dodatno bi potaknulo Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova RH i Ministarstvo zdravlja da pogrešno interpretiraju zakonske odredbe, tumače pobačaj kao “uslugu” i traže od svih predviđenih bolnica da vrše pobačaj bez obzira na priziv savjesti doktora i medicinskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svih navedenih i drugih štetnih sadržaja, EPP Grupa podnijela je u obliku amandmana alternativno izvješće čijim bi se usvajanjem uklonili svi štetni sadržaji, osim preporučivanja državama članicama usvajanje tzv. Istanbulske konvencije, koja u sebi sadrži rodnu ideologiju. Rasprava o Noichl izvješću održala se u Europskom parlamentu u ponedjeljak, 8. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.