Poljska blokira usvajanje europskog teksta o temeljnim pravima: ‘Ne navodi se izričito diskriminacija kršćana i židova’

Foto: Fah

Poljska vlada blokirala je u četvrtak usvajanje teksta o zaštiti temeljnih prava u Europskoj uniji, jer tekst spominje diskriminacije “homoseksualnih zajednica” a ne navodi izričito diskriminaciju kršćana i židova.

Poljski ministar pravosuđa Zbihniew Ziobro je rekao da je odlučio uložiti veto na zaključke Vijeća EU, instancije koja okuplja zemlje članice, u priopćenju obavljenom nakon sastanka s europskim kolegama u Luxembourgu.

On je objasnio svoje motrište odbijanjem drugih ministara da navedu židovsku i kršćansku religiju u odlomku koji govori o diskriminacijama vjerskih skupina.

“Vjerska mržnja truje Europu”, naglasio je poljski ministar i dodao da treba štititi kršćane i židove od vjerske diskriminacije jednako kao što treba štititi prava “LGBT osoba”, djece i migranata i žena.

Jedan diplomatski izvor je objasnio da drugi ministri nisu željeli selektivno nabrajati religije.

Tekst o kojem se raspravlja navodi da su članovi “LGBT zajednice” “često žrtve diskriminacije, fizičkog nasilja i poticanja na mržnju i nasilje u EU”.

Poljski veto znači da je tekst usvojen kao puki zaključak austrijskog predsjedništva Vijeća EU, a ne kao službeni tekst koji potvrđuje Vijeće i njegovih 28 članova.

Izvor: hina/gs