Rodna ideologija: Danska i Velika Britanija predlažu da se ne upotrebljava termin “trudna žena”

Foto: Thinkstock

Vlade Danske i Velike Britanije su preporučile Odboru za ljudska prava UN-a da u svojem  komentaru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (MPGPP) umjesto termina “trudna žena” koristi termin “trudna osoba” jer smatraju da je formulacija “trudna žena” uvredljiva za “transrodne” osobe – žene koje smatraju da su muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući članak 6. MPGPP koji glasi: “Smrtna presuda ne smije se izreći za zločine koje su počinile osobe mlađe od osamnaest godina, niti se ona smije izvršiti nad trudnim ženama.”, danska Vlada tvrdi kako “u korištenju izraza ‘trudnica’ Odbor može nenamjerno ograničiti primjenu ovog stavka kako bi isključio transrodne ljude koji su rodili”. Međutim, Danska nije jedina koja je uputila takav prigovor. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije također je u svom komentaru poslanom Odboru za ljuska prava OUN-a napomenulo kako termin “‘trudna žena’ može biti uvredljiv za transrodne osobe koje su rodile” te kako bi se trebao koristiti termin “trudna osoba”.

U Velikoj Britaniji se ovaj terminološki spin kojim se ženama pod krinkom sprječavanja diskriminacije prema “transrodnim” osobama već provodi u zdravstvenom sustavu. Britansko liječničko društvo u svojom Smjernicama poziva liječnike da prestanu koristiti termine “buduća majka” i “trudna žena” te da umjesto toga koriste termin “trudna osoba”.

Spomenimo također i kako “rodna” ideologija svoje postavke nameće i obrazovnim sustavima zemalja, što je također vidljivo u Velikoj Britaniji. Naime, ravnateljica jedne od najprestižnijih ženskih škola u Velikoj Britaniji (James Allen’s Girls’ School), donijela je odluku kako se učenice u školi više ne naziva “djevojčica” jer se time može uvrijediti “trans-učenike”. Ovo je primjer kako se postavke “rodne” ideologije perfidno nameću djeci od najranije dobi. Djecu koju je potrebno što više zaštititi i pružiti im najbolje uvjete za psihosocijalni i psihofizički razvoj, u toj ranjivoj i osjetljivoj dobi zbunjuje se ideološkim postavkama koje mogu dovesti do štetnih posljedica po život i zdravlje osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje nad jezikom “rodne” ideologije ni na koji način ne pomaže “transrodnim” osobama, već se njome društvima nameću konstrukti koji u stvarnosti i znanosti nemaju nikakvu utemeljenost, kao što je i u stvarnosti i u znanosti nemoguć konstrukt da muškarac bude trudan. “Rodna” terminologija, dakle, dovodi društvo u situaciju da laže samo sebi da muškarci mogu roditi. Tako po stranim medijima često možemo vidjeti bombastične naslove poput: “Muškarac rodio bebu”, “Djetinja radost prvog Britanca koji je rodio”, “Statistike pokazuju kako muškarci rađaju 54 djece u Australiji” ili “Trudan Britanac rodio djevojčicu”.


Važno je naglasiti kako Istanbulska konvencija, koju je u ime Republike Hrvatske potpisao bivši premijer Milanović, a čiju ratifikaciju traži sadašnji premijer Plenković, također u sustave država stranaka uvodi terminološku zamjenu termina “spol” terminom “rod” koji je, prema postavkama “rodne” teorije, fluidan i promjenjiv te svaki pojedinac može sam odrediti kojeg je “roda” – muškarac, žena, nešto treće… Iz izvješća država stranaka Konvencije nadzornom odboru za provedbu Konvencije – GREVIO vidljiva je zamjena termina “spol” terminom “rod” te njegova upotreba u smislu postavki “rodne” ideologije u obrazovanju, zdravstvu, pravu, kulturi, medijima itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.