Rodna ideologija: Njemačka uvodi ‘treći spol’ u službene dokumente

Foto: Thinkstock

Njemački ustavni sud u Karlsruheu donio je u srijedu odluku po kojoj se transrodnim osobama mora omogućiti unošenje tzv. trećeg spola u službene dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pitanje spola je od velike važnosti, a to vrijedi i za one osobe koje se ne osjećaju pripadnicima ni ženskog niti muškog spola“, stoji u objašnjenju Ustavnog suda.

Sud je zakonodavcima naložio da do kraja 2018. omoguće da se pitanje spola, pored muškog i ženskog, proširi za treću mogućnost ili da se u potpunosti izbaci određivanje po spolu.

Suci prvog senata Ustavnog suda odlučili su sa sedam glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ i time reagirali na tužbu jedne transrodne osobe koja je kod matičara tražila da se po pitanju roda izjasni kao „različito“, od ponuđenih dviju kategorija, što je matičar odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je odlučio da opaska „bez odredbe“ kod pitanja spola u rodnom listu ili ostalim službenim dokumentima nije dostatna.

Ured Bundestaga za borbu protiv diskriminacije je odluku Ustavnog suda okarakterizirao kao „povijesnu odluku u borbi za ravnopravnost transrodnih osoba“.

„Suci u Karlsruheu su jasno dali do znanja da je zaštita od diskriminacije zbog spola ne vrijedi samo za žene ili muškarce, nego i za osobe koje se ne osjećaju pripadnicima niti jednog od ova dva spola“, rekla je voditeljica parlamentarnog ureda Christine Lueders.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka bi tako trebala postati prva zemlja Europske unije koja će službeno priznati ‘treći spol’.

8 činjenica koje trebate znati: Kako rodna ideologija šteti djeci?

“Nitko se ne rađa s rodom. Svatko se rađa s biološkim spolom, a uvjetovanje djece kako bi vjerovala da je život kemijskog i kirurškog oponašanja suprotnog spola normalan i zdrav jest zlostavljanje djece”, upozorava Američki savjet pedijatara te potiče nastavnike i zakonodavce da odbace sve politike koje uvjetuju da djeca prihvate kao normalan život u kojem se kemijski i kirurški oponaša suprotni spol. Činjenice, a ne ideologija, određuju stvarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudska je spolnost objektivna biološka binarna karakteristika: „XY“ i „XX“ genetički su markeri zdravlja, a ne genetički markeri poremećaja. Norma je da ljudsko obličje bude začeto ili kao muško ili kao žensko. Ljudska je spolnost binarni uzorak čija je očita svrha obnavljanje i cvjetanje naše vrste. Ovaj je princip očit sam po sebi. Svi iznimno rijetki poremećaji seksualne diferencijacije (engl. Disorders of Sexual Differentiation, DSDs), uključujući, između ostalog, testikularnu feminizaciju te kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju, predstavljaju odstupanja od binarne spolne norme koja je moguće medicinski identificirati te ih se s pravom priznaje kao poremećaje ljudskog obličja. Pojedinci s poremećajima seksualne diferencijacije ne predstavljaju treći spol.

Nitko se ne rađa s rodom. Svatko se rađa s biološkim spolom. Rod (svijest i osjećaj samoga sebe ili kao muškarca ili kao žene) sociološki je i psihološki koncept, a ne objektivni biološki koncept. Nitko se ne rađa sa sviješću o samome sebi kao o muškarcu ili ženi; ova se svijest razvija tijekom vremena te, kao i svi razvojni procesi, može otići u krivom smjeru zbog djetetovih subjektivnih percepcija, odnosa i neželjenih iskustava od ranog djetinjstva nadalje. Ljudi koji smatraju da se „osjećaju kao suprotni spol“ ili „negdje između“ ne čine treći spol. Oni ostaju biološki muškarci ili biološke žene.

“Rodna” ideologija koja se implementira u društvo kroz zakonodavstvo, ima samo štetne i negativne posljedice za pojedince (napose žene, djecu i mlade), društvo u cjelini te temeljna ljudska i građanska prava i slobode zagarantirane međunarodnim dokumentima (sloboda vjeroispovijedi i primarno pravo roditelja na odgoj vlastite djece u skladu s osobnim vjerskim i filozofskim uvjerenjima).

Upravo “rodna” ideologija, u gore predstavljenom obliku, nameće se državama strankama Istanbulske konvencije, s obzirom da čini njen bitni sadržaj definiran u čl. 3. c. Istanbulsku konvenciju u ime Republike Hrvatske potpisao je Zoran Milanović, dok njenu ratifikaciju i implementaciju “rodne ideologije” u hrvatskom zakonodavstvu i društvu nameće premijer Plenković, zanemarujući time ustavno uređenje koje ne poznaje termin “rod” i ne sadržava postavke “rodne” teorije, opravdavajući to argumentima marksističkih feminista, “rodnih” i LGBT ideologa koji su potpuno neutemeljeni u znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.