Salvini idućeg tjedna na konferenciji predstavlja 20 stranaka koje zajedno idu na EU izbore: Tri konzervativne grupacije stvaraju savez?

Foto: Twitter, Marine Le Pen

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini bit će domaćin konferencije u Milanu sljedećeg tjedna s ciljem ujedinjenja europskih stranaka i pokreta uoči izbora za Europski parlament.

Očekuje se kako će na konferenciji biti predstavljeno dvadesetak različitih konzervativnih stranaka i pokreta iz svih zemalja članica EU pod sloganom “Prema Europi razuma”. Salvinijeva stranka Liga kaže kako očekuju da će im se mnogi pridružiti u savezu pred izbore u svibnju, javlja austrijski Kronen Zeitung.

Austrijski FPÖ, kojeg predvodi potpredsjednik Heinz-Christian Strache, kazao je kako će također prisustvovati sastanku: “Jasan cilj je omogućiti zajednički dogovor za tri skupine na kraju.”

Europske parlamentarne skupine koje će vjerojatno sudjelovati na konferenciji su Europa nacija i sloboda (ENF), u kojoj su Liga i FPÖ te Europski konzervativci i reformisti (ECR) i Europa za izravnu demokraciju (EFDD).

Ova konferencija uslijedit će nakon što je Salvini mjesecima tragao za novim savezima i jačanjem starih s vođama poput francuske Marine Le Pen, poljske stranke Pravo i pravda (PiS) i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Neke projekcije upućuju na to da bi nakon izbora u svibnju, Salvinijeva grupacija mogli biti jedna od najvećih u cijelom Europskom parlamentu.

Jonjić (NHR): ‘Nove, puno intrigantnije vijesti valja očekivati uskoro’

Kako je objavljeno u petak ujutro, Tomislav Jonjić i Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku vratili su se u četvrtak iz Bruxellesa s dvodnevnog sastanka s visokim predstavnicima ENF (Europe of Nations and Freedom) grupacije u Europskom parlamentu.

Sastali su se sa šefom ENF grupacije i nasljednikom Marine Le Pen u Europskom parlamentu Nicolasom Bayjem (Rassemblement National), glavnim tajnikom ENF-a Philipom Claeysom (Vlaams Belang), zamjenikom glavnog tajnika te savjetnikom Mattea Salvinija Marcom Campomenosijem (Lega), Dietmarom Holzfeindom (FPÖ) te glavnim tajnikom europske stranke Movement for Europe of Nations and Freedom Thibautom Francoisom.

Teme razgovora bile su pripreme za izbore za Europski parlament, jačanje nacionalističkih stranaka te potreba međusobnog povezivanja, a Tomislav Jonjić objavio je na Facebooku kako nove, puno intrigantnije vijesti valja očekivati uskoro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr