Šerić: Haaški tribunal trebao je osloboditi i Darija Kordića koji nije držao oružje u rukama niti je izdavao naloge

Foto: Fah

Oslobađajuća presuda vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju izazvala je različite reakcije hrvatskih odvjetnika s ‘haaškim’ iskustvom – od tvrdnji kako je presuda pokazala da je Haaški tribunal političko tijelo do zaključka da u međunarodnom pravu još nije riješen problem intelektualnih začetnika zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Do sada je međunarodna pravda uspijevala zahvatiti neposredne izvršioce i po zapovjednoj liniji vojne i policijske zapovjednike te političke koji su izravnio imali zapovjednu moć nad postrojbama koje su radile zločine. Međutim u međunarodnom pravu nije riješen problem intelektualnih začetnika zločina. Dakle onih, a to mogu biti političari, novinari, intelektualci, koji su svojom huškačkom retorikom poticali broje ljude na zločine koji su diskreditirali određene nacionalne manjine koje su onda postajale žrtva tih zločina. Dakle oni koji su napravili tu intelektualnu podlogu, predložak za zločine koji će se kasnije desiti”, ocijenio je odvjetnik Anto Nobilo.

Dodao je i da su se dosada u međunarodnom pravu takvi začetnici zločina uvijek izvlačili. “To se i sada pokazalo da međunarodna pravda još nije razvila taj senzibilitet da i oni koji su na takav način doprinijeli masovnim zločinima budu zahvaćeni od međunarodne pravde”, dodao je Nobilo u razgovoru za Hinu.

Kazao je da je iskorak u toj praksi do sada bila presuda novinarima koji su na izravan način huškali na zločine u Ruandi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji su stvarali mržnju i podlogu da bi do zločina moglo doći moraju na neki način biti zahvaćeni rukom pravde, ali za to očigledno još nije sazrela situacija”, zaključio je Nobilo.

Njegov kolega Branko Šerić ističe kako presuda Šešelju potvrđuje tezu da je Haaški tribunal politički sud.

“Haaški tribunal, u ime međunarodne zajednice, uporno nastoji izjednačavati agresora i žrtvu i smatram da je jedva čekao predmet u kojemu će donijeti oslobađajuću presudu nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču”, kazao je Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je Haaški sud već osuđivao ljude koji nisu držali oružje u rukama nego su bili političari. “Po principu isključivanja Šešelja od odgovornosti Haaški tribunal trebao je osloboditi i Darija Kordića koji nije držao oružje u rukama niti je izdavao naloge”, ustvrdio je Šerić.

Odvjetnik Goran Mikuličić kazao je da je za konkretniju ocjenu i prosudbu potrebno vidjeti pisano obrazloženje presude. No, “po onome što je predsjednik sudskog vijeća Jean Claude Antonetti usmeno obrazlagao može se zaključiti da vijeće nije bilo zadovoljno tezama tužilaštva”, koje Šešelja nije povezalo sa zločinima koji su nesumnjivo počinjeni, kazao je Mikuličić.

“Njegove govore u kojima je proklamirao veliku Srbiju i velikosrpsku ideju oni ne smatraju govorima koji su poticali na izvršenje zločina, nego da su to zločini na tragu njegove političke platforme koja sama po sebi nije kažnjiva”, zaključio je Mikuličić. Dodao je kako je činjenica da je vijeće zaključilo da tužilaštvo nije dokazalo da postoji neposredna veza između Šešeljevih postupaka i počinjenih zločina koje su paravojne postrojbe i JNA napravile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikuličić primjećuje da Sudsko vijeće nije bilo jednoglasno u svojim zaključcima jer je Antonetti govorio “većina je odlučila”, što znači da je jedan sudac bio drugačijeg mišljenja. Dodao je kako će, stoga, biti vrlo zanimljivo vidjeti izdvojeno mišljenje suca koji se nije složio s većinom.

Podsjetivši da je opća klima bila da će Šešelj biti osuđen te da je tužiteljstvo tražilo kaznu od 28 godina Mikuličić je kazao da treba vidjeti kao će se stvari razvijati nakon žalbe tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.