Slučaj Gard: Zastupnici u EU parlamentu osudili Europski sud za ljudska prava zbog ‘kršenja najtemeljnijih vrijednosti Europe’

Foto: www-agendaeurope.wordpress.com

Zastupnici Europskog parlamenta iz 15 zemalja članica EU danas su objavili otvoreno pismo u kojem osuđuju odluku Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) o neprihvatljivosti žalbe u slučaju Charles Gard i drugi protiv Ujedinjenog Kraljevstva (žalba br. 39793/17), izrazivši svoju „duboku zabrinutost zbog sramotnog ishoda Charlijeva slučaja, u kojem su prekršene najtemeljnije vrijednosti Europe, naročito pravo na život, pravo na ljudsko dostojanstvo i osobni integritet.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među hrvatskim europarlamentarcima glas za život malenog Charlija Garda i njegove roditelje digle su Marijana Petir, koja se nalazi među potpisnicima ovog pisma, te Ruža Tomašić, koja je potpisala peticiju londonskoj bolnici Great Ormond Street za dopuštenje Charliju nastavak liječenja u SAD-u.

U nastavku donosimo tekst pisma u cijelosti:

Nakon odluke Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) o neprihvatljivosti žalbe u slučaju Garda i drugih protiv Ujedinjenog Kraljevstva (žalba br. 39793/17) prošlog četvrtka, izražavamo svoju punu podršku Charliju Gardu, Chrisu Gardu i Connie Yates.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo svojom dužnošću izraziti svoju najdublju zabrinutost zbog sramotnog ishoda Charlijeva slučaja, u kojem su prekršene najtemeljnije vrijednosti Europe, naročito pravo na život, pravo na ljudsko dostojanstvo i osobni integritet.

Charlie Gard 10-mjesečni je dječak koji boluje od rijetke, po život opasne bolesti te trenutno ovisi o aparatima za održavanje života u jednoj od londonskih bolnica. Njegovi su liječnici zaključili da on više nema pravo biti na ovome svijetu te su od suda zatražili odobrenje da prekinu održavanje njegova života, uključujući prehranu i hidraciju.

Nažalost, i domaći sudovi i ESLJP složili su se s mišljenjem liječnika te su presudili u korist okončanja Charlijeva života, u potpunosti protiv volje njegovih roditelja. ESLJP bio je posljednje zakonsko utočište za Chrisa Garda i Connie Yates u njihovoj borbi za pravo njihova djeteta na život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav za djecu često navodi roditelje da učine daleko više od onoga što bi inače bilo moguće kada se radi o dobrobiti njihova djeteta; baš kao što je to slučaj i s Chrisom Gardom i Connie Yates koji su uspjeli prikupiti 1,4 milijuna funti kako bi financirali, kako doznajemo, etički održive inovativne medicinske postupke koji bi mogli donijeti nadu njima i drugima. Uspješno su pronašli eksperimentalno liječenje u Sjedinjenim Državama.

Paradoksalno je da se još uvijek suočavaju s ogorčenjem svoje domovine te se čini kako je njihovi ogroman dugoročni trud bio uzaludan.

Država, sva njezina upravna tijela i javne vlasti postoje zbog svojih građana, kako bi im pomogli i zaštitili ih. To je temeljno načelo na kojem počivaju moderni demokratski sustavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je onda moguće da čak i danas, u 21. stoljeću, u vremenu u kojem mi sami svoje doba proglašavamo dobom poštivanja temeljnih vrijednosti života i ljudskog dostojanstva, Ujedinjeno Kraljevstvo ne djeluje u najboljem interesu svojih građana? Je li to zaista put kojim želimo ići?

Mi, niže potpisani članovi Europskog parlamenta, namjeravamo odgovoriti jasnim „NE” te odlučno osuđujemo sramotan postupak koji narušava ove vrijednosti našeg civiliziranog društva.

Miroslav Mikolášik, zastupnik u EP (Slovačka)
Luigi Morgano, zastupnik u EP (Italija)
Laurentiu Rebega, zastupnik u EP (Rumunjska)
Laima Andrikiene, zastupnica u EP (Litva)
Elisabetta Gardini, zastupnica u EP (Italija)
Ivan Štefanec, zastupnik u EP (Slovačka)
Lara Comi, zastupnica u EP (Italija)
Marijana Petir, zastupnica u EP (Hrvatska)
Lorenzo Fontana, zastupnik u EP (Italija)
Lorenzo Fontana, zastupnik u EP (Italija)
Tunne Kelam, zastupnik u EP (Estonija)
Marek Jurek, zastupnik u EP (Poljska)
Beatrix von Storch, zastupnica u EP (Njemačka)
Franc Bogovič, zastupnik u EP (Slovenija)
Patricija Šulin, zastupnica u EP (Slovenija)
Pavel Svoboda, zastupnik u EP (Češka Republika)
György Hölvenyi, zastupnik u EP (Mađarska)
Michał Boni, zastupnik u EP (Poljska)
Jan Olbrycht, zastupnik u EP (Poljska)
Zbigniew Kuzmiuk, zastupnik u EP (Poljska)
Jadwiga Wiśniewska, zastupnica u EP (Poljska)
Thomas Mann, zastupnik u EP (Njemačka)
Annie Schreijer-Pierik, zastupnica u EP (Nizozemska)
Daniela Aiuto, zastupnica u EP (Italija)
Alojz Peterle, zastupnik u EP (Slovenija)
Branislav Škripek, zastupnik u EP (Slovačka)
Enrico Gasbarra, zastupnik u EP (Italija)
Anna Záborská, zastupnica u EP (Slovačka)
Arne Gericke, zastupnik u EP (Njemačka)
Steven Woolfe, zastupnik u EP (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Mylène Troszczynski, zastupnica u EP (Francuska)
Lars Adaktusson, zastupnik u EP (Švedska)
Remo Sernagiotto, zastupnik u EP (Italija)
József Nagy, zastupnik u EP (Slovačka)
Pál Csáky, zastupnik u EP (Slovačka)
Marek Plura, zastupnik u EP (Poljska)
Robert Jarosław Iwaszkiewicz, zastupnik u EP (Poljska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.