Spasili ilegalne migrante pa oni – oteli brod i uzeli posadu za taoce!

palermo.meridionews.it

Vos Thalassa, brod specijaliziran za opskrbu platformi, u vlasništvu francuske naftne kompanije Total, pokupio je s pučine 60 tzv. “migranata” nakon što je primio poziv za pomoć u nedjelju navečer, na pučini Mediterana.

No samo nekoliko minuta nakon što su prihvatili “migrante”, postali su njihovi taoci, piše talijanski list Il Giornale. Prema njima, spašeni “migranti” su se razbjesnili kad je libijska obalna straža stigla na brod kako bi preuzela ilegalne imigrante i odvela ih na sigurno.

“Spašavanje se pretvorilo u piratstvo”

“Spašavanje se pretvorilo u piratstvo”, poručilo je talijansko ministarstvo prometa, i navelo kako je “bilo i prijetnji smrću”.

Posada “Andrije Mohorovičića” spasila 37 migranata

Glasnogovornik  libijske obalne straže, admiral Ayoub Qassem, rekao je: “Remorker, kojeg je Libija unajmila kako bi podržala neke logističke operacije na našim naftnim platformama, je intervenirao kako bi spasio 63-je ljudi u drvenom čamcu.”

Još jedna skupina Sirijaca i Saudijaca preseljena iz Turske u Hrvatsku, dobrovoljno žele ostati u Hrvatskoj

Oni su postajali sve agresivniji i počeli su prijetiti da će pobiti posadu “jer se nisu ni pod kojim uvjetima željeli vratiti u Libiju, prisilivši posadu da krene prema sjeveru”, rekao je Quassem za talijansku agenciju AGI. “Nismo htjeli uraditi ništa što bi dalje pogoršalo situaciju. Naš prioritet je bila sigurnost posade i svih ostalih na brodu”. No, on kaže da se boji da je to samo prvi u nizu “revolta migranata” koji će tek uslijediti.

U ponedjeljak migranti su proslijeđeni na brod talijanske obalne straže, koji je intervenirao nakon što je primio obavijest o “opasnoj situaciji na Vos Thalassi … prouzročenoj prijetnjama posadi od strane nekih migranata.

Slovenska policija kaže da ilegalni migranti zlorabe institut međunarodne zaštite

Talijanski ministar transporta Danilo Toninelli rekao je kako je ponosan na obalnu stražu koja je preuzela migrante koji su “ugrožavali živote posade na Vos Thalassi”, i napisao na Twitteru, “a sad slijedi istraga kako bismo kaznili one koji stvaraju probleme”. No, neki izvori iz vlade kažu kako istraga nije neophodna jer je sve bilo u nadležnosti libijske obalne straže koja je bila u blizini.

“Nema migranata iz ratnih zona”

No zanimljiva je rekacija ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je u utorak objavio popis svih “migranata” na Vos Thalassi prema državi iz koje dolaze, i postavio jasno pitanje: “U kojoj od tih država je rat?”, odgovarajući tako na napise nekih medija koji su branili nasilnike time da dolaze “iz ratnih zona”. Većina njih je iz Pakistana, a ostali su iz Sudana, Maroka, Alžira, Egipta…

Ministar iz Patirotske lige najavio je kako će od kraja ovog mjeseca pa do kraja ljeta luke biti zatvorene za strane NGO-e i njihove brodove koji su proteklih godina prevezli stotine tisuća “migranata” u Italiju, pretežno iz subsaharske Afrike. Brodu “Vos Thalassa” je zabranjeno pristajanje, i to je prvi put da je Italija zabranila pristajanje privatnom talijanskom brodu s migrantima spašenim na pučini pristajanje u svoju luku.

Izvor: narod.hr/Il giornale