(FOTO) Što znate o Slovačkoj – zemlji koja je provela četiri desetljeća pod čizmom komunističkog SSSR-a, a proizvela prvi automobil još 1913.

Foto: GettyImages

Slovačka, zemlja koja u subotu izlazi na prvi krug predsjedničkih izbora, provela je četiri desetljeća pod čizmom komunističkog SSSR-a prije nego je postala članicom Europske unije, eurozone i NATO-a.

Nedavno ubojstvo novinara koji je istraživao korupciju na visokoj razini i talijansku mafiju izazvalo je najveće protuvladine prosvjede od pada komunizma u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika.

Prvi automobil projektiran je i proizveden već 1913. godine

Drndička je bio prvi automobil projektiran i proizveden u Slovačkoj 1913, a Slovačka je danas prvi svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika. Proizvodi za Volkswagen, Kia Motors, PSA Peugeot Citroen i Jaguar Land Rover.

Prošle godine iz slovačkih je tvornica izišlo više od milijuna vozila u vrijednosti 3,7 milijarda eura.

Automobilistički sektor čini 44 posto industrijske proizvodnje zemlje te bi slovačko gospodarstvo ove godine trebalo rasti za 4,5 posto, dok je 2018. poraslo 4,2 posto.

Slovački parlament usvojio je za 2019. uravnotežen proračun, prvi u suvremenoj povijesti zemlje.

Turistički raj

Slovačka je jedna od najmanjih europskih zemalja, ali je bogata turističkim sadržajima, uključujući devet nacionalnih parkova, više od 6000 pećina i 180 dvoraca.

Ima gotovo 60 crkava od drveta koje su dobro sačuvane, a sagrađene su bez ijednog čavla. Mnoge su svrstane na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Najstarija, crkva sv. Frajne Asiškog iz 15. stoljeća, nalazi se u selu Hervartovu na istoku zemlje.

Slovačke planine privlače puno planinara i skijaša iz cijele regije.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Najdulja ljubavna pjesma nastala je u Slovačkoj

Po Svjetskoj akademiji rekorda, najdulja ljubavna pjesma nastala je u Slovačkoj. Napisana 1844., “Marina” u 2900 stihova govori o ljubavnom žaru i očaju pjesnika Andreja Sladkoviča prema njegovoj muzi Mariji Pišlovoj.

Suprotno od Romea i Julije, povijest te ljubavi je istinita. Lijepu Mariju njezini su roditelji buržuji prisilili da se uda za bogatog pekara, a ne siromašno piskaralo.

Kuća u kojoj je Marina živjela, u srednjovjekovnom rudarskom gradu Banska Štiavnica, poznata je danas kao “epicentar ljubavi”. Njezina interaktivna izložba obuhvaća “ljubavometar” koji navodno mjeri snagu emocija ljubavnih parova.

Mirno odcjepljenje od Češke

Slovačka je bila dio Čehoslovačke koja je proglasila neovisnost od Austro-Ugarske 1918. godine. Ostala je stabilna demokracija sve do 1938. godine. Pod nacističkom okupacijom, pretvorila se u marionetsku državu.

Čehoslovačka je obnovljena 1945. godine. Tri godine poslije, nakon komunističkog državnog udara, zemlja je potpala pod sovjetsku diktaturu koja je potrajala četiri desetljeća.

Baršunasta revolucija srušila je totalitarni režim 1989., a 1993. Čehoslovačka se mirno podijelila na Češku i Slovačku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina