Suprotstavljanje ruskoj dominaciji: Poljska poduzima prve korake prema konačnom raskidu plinskog ugovora s Gazpromom

Foto: fah

Agencija za poljsko rudarstvo i vađenje nafte (PGNiG) poslala je 15. studenog dopis ruskom Gazpromu i pod odjelu Gazprom Export, izražavajući svoju namjeru da raskinu nepovoljni ugovor o kupnji ruskog prirodnog plina potpisanog 25. rujna 1996. godine.

PGNiG je po ugovoru bio dužan obavijestiti Rusiju do kraja 2019. o tome žele li nastaviti ili prekinuti suradnju nakon 2022. Iako  njihov novi dopis od 15. studenog ne znači ujedno i raskid ugovora, naglašena je namjera Poljske da to učini.

Sada je Poljska na dobrom putu da bude neovisna o ruskom plinu. Glavni oblik dominacije odnosi se na zloglasni Yamal ugovor koji je ispunio većinu poljskih zahtjeva za prirodnim plinom korištenjem ruskih resursa. Iako je cijena koju Poljska plaća za taj izvor trgovačka tajna, u prošlosti je otkriveno da Poljaci plaćaju jednu od najnepovoljnijih cijena u Europi, prenosi Bizblog, poljski poslovni portal.

>Udruga koja je 10 godina bila zagovaratelj LNG terminala sada tvrdi da umjesto njega treba koristiti Sunčevu energiju

>Davor Dijanović: Zašto treba izgraditi LNG terminal na Krku?

Projekt Baltičke cijevi, planirana zamjena za ruski plin, trebala bi Poljacima isporučiti 10 milijardi kubičnih metara plina iz Norveške, počevši od 2022. godine.

Unatoč obećanjima, realizacije projekta još nema, a poljska je vlada u neugodnoj situaciji jer će se možda morati osloniti i na Sjeverni tok 1 i 2. Rusija zato ne strahuje, jer su svjesni teške situacije. Postoji mogućnost da PGNiG pregovara o novom, kratkoročnom sporazumu s Rusijom koji bi se temeljio na cijenama na europskom tržištu.

Planirana poljska plinska povezanost sa Srednjom i Istočnom Europom podrazumijeva integraciju poljskih plinskih projekata sa saveznicima i daljnje suprotstavljanje ruskim ambicijama u regiji.

Izgradnja veza s Češkom i Ukrajinom trenutno je glavna prepreka razvoju, jer prijeti ne samo izvoznim planovima Poljske, već i mogućnosti uvoza resursa u slučaju prestanka ugovora Yamal i odgađanja projekta Baltičke cijevi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr