Udruga koja je 10 godina bila zagovaratelj LNG terminala sada tvrdi da umjesto njega treba koristiti Sunčevu energiju

Foto: fah

“Hrvati očito nisu u stanju otkriti ni toplu vodu, tj. proizvesti toplu vodu uz pomoć Sunca jer smo i tu među posljednjima u Europi”, kazao je Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner referirajući se natječaj za zakup kapaciteta plutajućega LNG terminala na otoku Krku.

On je u petak izjavio da je natječaj za zakup kapaciteta plutajućega LNG terminala na otoku Krku doživio fijasko, te ustvrdio kako bi više novca trebalo uložiti u iskorištavanje Sunčeve energije budući je Hrvatska po proizvodnji električne energije iz tog izvora tek na 24. mjestu u Europi.

>Davor Dijanović: Zašto treba izgraditi LNG terminal na Krku?

>Poljska će idućih 20 godina kupovati plin od američkog LNG-a i moći će ga preprodavati: Što čeka Hrvatska?

“Smatramo da je poveznica ta dva podatka u činjenici da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) doslovno natjerana da preuzme sada već očito gubitaški projekt LNG terminala te će time još godinama biti onesposobljena za energetsku tranziciju”, rekao je Piršić na konferenciji za novinare u Rijeci.

“Sada je, dodao je, svima jasno da ne postoje zakupci za kapacitete plutajućega LNG terminala na Krku. Hrvatska se u sklopu tog projekta obvezuje kupiti brod, napraviti plinovod i sve to održavati, a nitko osim Ine i HEP-a nema interesa ući u taj posao”, rekao je Piršić dodavši kako “Hrvati očito nisu u stanju otkriti ni toplu vodu, tj. proizvesti toplu vodu uz pomoć Sunca jer smo i tu među posljednjima u Europi”.

Piršić smatra da je HEP “talac lobija fosilnih goriva, koji lobiraju za mazut, ugljen i plin”. Dodao je da “postoji informacija o sustavnom uništavanju HEP-a, a ulaganje u LNG terminal posve bi ga iscrpilo i pripremilo za lakše preuzimanje”.

Na studiji udruge Eko Kvarner otkriven logo ruskog Gasfina

U ožujku 2018. godine, otkriveno je kako je partner ruskog Gazproma naručio studije koje potvrđuju navodnu štetnost LNG terminala na Krku, zbog čega su i pokrenuti prosvjedi koje je predvodila upravo udruga Eko Kvarner.

Mediji su na studiji udruge Eko Kvarner na nekim stranicama otkrili logo originalnog naručitelja – Gasfinove tvrtke Trans Lng. Iz udruge su tada negirali da je prosvjede zapravo potaknula studija koju je naručila direktno zainteresirana strana. “Prilikom dogovora s tvrtkom DLS nismo imali spoznaje o njihovim ostalim studijama na tom lokalitetu. Najjači argumenti protiv ovakvog projekta su s javne rasprave. Sigurni smo da studije nisu identične”, tvrdio je tada Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner koja je do objave protustudije deset godina bila velik zagovaratelj plutajućeg LNG-a. Dodaje kako je Eko Kvarner predlagao plutajući terminal bez korištenja morske vode i klora u kombinaciji s malom fleksibilnom plinskom elektranom. A razlog promjene stava je radikalna promjena tehnologije.

Hasanbegović o “spontanim” prosvjedima protiv LNG-a

U Hrvatskom saboru zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović otvoreno je spočitnuo premijeru Plenkoviću “zabušavanje” s izgradnjom LNG terminala, poručivši mu da jedna zemlja ostvaruje svoje ekspanzijske ciljeve baš u vrijeme mandata osobe koja bi navodno trebala biti protiv toga.

“Upravo u vrijeme Vašeg mandata jedna je hrvatska tvrtka zaključila desetogodišnji sporazum o isporuci plina s tvrtkom u većinskom vlasništvu države iz koje dolazi spomenuti veleposlanik. Iz toga su neki zaključili da se ekselencijine vizije o hrvatskoj energetskoj ovisnosti o njegovoj zemlji ostvaruju baš za vrijeme vašeg mandata i neovisno o briselskoj misiji koja vam je navodno povjerena”, istaknuo je zastupnik Hasanbegović dodavši kako je “protiv ovog projekta došlo do navodno spontanog okupljanja naroda, čija je spontanost jednaka spontanom ispijanju jogurta na novosadskim ulicama osamdeset i neke godine dvadesetog stoljeća”.

Podsjetimo, Prvo plinarsko društvo (PPD) iz Vukovara, potpisalo je 2017. godine desetogodišnji ugovor o isporuci plina s ruskim Gazpromomom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina