Trgovina ljudima “teška” 38 milijardi dolara

“Trgovanje ljudima, djecom, djevojkama i mladićima predstavlja moderno ropstvo. Snažna obitelj koja se temelji na snažnim vrijednostima najbolja je zaštita od iskorištavanja djece i mladih. Kad obitelj ne funkcionira kako bi trebala, njezini članovi, osobito djeca, postaju mnogo lakše plijenom grabežljivaca koji trguju ljudima”  – bio je jedan od zaključaka koje je iznio Anthony Steen, izaslanik britanske vlade na međunarodnoj konferenciji koja je 2.4. održana u rumunjskom parlamentu u Bukureštu pod naslovom”Trgovanje ljudima: prijetnja obiteljskim vrijednostima”.

U ime obitelji o građanskom referendumu u Hrvatskoj

Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice U ime obitelji, dr. Željka Markić i dr. Natalija Kanački.

Dr. Markić održala je izlaganje o referendumu o braku u Hrvatskoj kao primjeru uspješnog građanskog djelovanja koje  je proširilo prostor demokracije te omogućilo građanima da pokažu koliko su im važni brak i obitelj. “Rumunjski su kolege sa velikom pažnjom pratili  izlaganje o organizaciji referenduma u Hrvatskoj, o vetu koji su građani stavili na politiku aktualne vlade koja, umjesto da riješava ekonomske probleme i porast siromaštva, nameće ideologiju kojom slabi brak i obitelj. A snažna obitelj je, kao što su se složili svi sudionici konferencije, prva linija obrane od iskorištavanja djece i mladih i trgovine ljudima”, za narod.hr izjavila je dr. Markić.

Dijete – rob zarađuje za svog “vlasnika” oko 20.000 Eura godišnje

Procjenjuje se da se svake godine trgovanjem ljudima, uglavnom djecom, mladićima i djevojkama, “zaradi” oko 38 milijardi dolara. Trgovina ljudima povezana je sa trgovinom drogom, prostitucijom i pornografskom industrijom. “Na ulicama Londona oko 1,000 djece, velikim dijelom iz Rumunjske i Bugarske njihovi “vlasnici” svakodnevno prisiljavaju na krađu, prošnju i prostituciju. Računa se da da jedno takvo dijete, u dobi od 13-15 godina, može za onoga koji ga iskorištava “zaraditi” oko 20.000 € godišnje, izjavio je Anthony Steen, osnivač paneuropske mreže parlamentarnih zastupnika koji se bore protiv trgovine ljudima,

Ozakonjenje prostitucije dovodi do porasta trgovine ženama i djecom

“Naša organizacija pomaže žrtvama seksualnog iskorištavanja u Nizozemskoj da se prekinu baviti prostitucijom i započnu sa novim životom.  Najveći dio žena koje se bave prostitucijom u Nizozemskoj, između 50 i 90 posto, prisiljene su to činiti, nema tu govora o slobodnom izboru, iznio je Frits Rouvoet, osnivač nizozemske organizacije  Bright Fame koja svakodnevno pomaže ženama.”Žrtve na prostituciju ne prisiljavaju samo svodnici koji su ih spremni i ubiti, već i siromaštvo, bespomoćnost, očaj. Brojne žrtve s kojima radimo potvrdile su nam da žele prestati, ali ne mogu zbog začaranog kruga u koji su upale.”

Prošlomjesečno nizozemsko izvješće o prostituciji pokazuje kako je u toj zemlji, gdje je prostitucija legalizirana, došlo do porasta organiziranog kriminala i trgovine ljudima, a ne zašite prostitutki. Sve veći broj zemalja EU uređuje svoje zakonone na način da kažnjavaju muškarce koji “kupuju” seks a štite protituke kao žrtve. Cilj je smanjiti  potražnju na tržištu seksa, a time i zaradu koju organizirani kriminal ostvaruje tretirajući žene i djecu kao robove.

Snažna obitelj štiti djecu od predatora

U Europi, prema procjenama policije, oko 500.000 žena, djece i mladih su žrtve trgovine ljudima, a svake dvije minute prijavi se nestanak jednog djeteta.

“Glavni čimbenici koji uzrokuju raširenu trgovinu djecom su siromaštvo, nedostatak obrazovanja i komunikacijske tehnologije, poput interneta”, potvrdio je Mihael Geoana, predsjednik Rumunjskog centra za nestalu i seksualno iskorištavanu djecu.

Ministar visokog obrazovanja, Mihnea Cosmin Costoiu, naglasio je važnost odgoja i obrazovanja u borbi protiv iskorištavanja djece  i trgovine ljudima, osvrčući se na činjenicu da više od 80% žrtava trgovine ljudima u Europi  potječu iz Rumunjske i Bugarske.

“Ova konferencija promiče jačanje temeljnih vrijednosti i jačanje obitelji kao temljne jedinice društva i zaštite djece i mladih kojima se trguje kao i mjesto rehabilitacije žrtava”, zaključio je Valeriu Zgonea, predsjednik Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.