Usred Bruxellesa održana zastrašujuća konferencija o surogatstvu: ‘Kako do djeteta i po kojoj cijeni?’

Odgovore na pitanje kako najlakše do djeteta i kakvo se dijete može dobiti za određen novčani iznos, zainteresirani istospolni parovi mogli su doznati na nedavnoj konferenciji za europske homoseksualce održanoj u Bruxellesu, na kojoj su, među ostalim, različite agencije predstavile svoje ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U želji da homoseksualcima koji žele dijete „pomogne u labirintima surogat majčinstva, nudeći pomoć u pronalaženju najboljih agencija“, neprofitna organizacija Men Having Babies (Muškarci koji imaju djecu) organizirala je veliku konferenciju na kojoj je sudjelovalo 20-ak agencija i klinika specijaliziranih za “surogat majčinstvo”.

Sudionici, većinom bogati i istaknuti homoseksualci iz Belgije, Njemačke i Francuske, na konferenciji su mogli saznati informacije poput kako i gdje doći do “surogat majke”, koji su konkretni koraci od kontaktiranja “surogat majke” do kupnje djeteta, kako se kreću cijene, ali i dobiti uvid u ponude različitih agencija. Također su predstavljene usluge odabira spola, boje kože, genetskih testova, kao i “cjenik budući da su cijene za novorođenče različite – od 95 000 dolara do 160 000 dolara”.

Ivan Munjin: Surogatstvo je trgovina ženama i djecom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LGBT udruga otvoreno zatražila ozakonjenje surogatstva u Hrvatskoj

Podsjećamo, Europski parlament je u rezoluciji krajem 2015. osudio sve oblike surogatsva. U rezoluciji se jasno ističe da surogatstvo kao takvo, odnosno nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog, “potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba”.

Također, Europski parlament smatra da nošenje i rađanje djeteta koje nema nikakvu biološku povezanost s ženom koja ga rađa i nosi (= gestacijsko surogatstvo), treba zabraniti jer ono predstavlja “reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju”, posebice u Indiji. Zbog svega navedenog, predlaže se adresiranje problema surogatstva “u okviru instrumenata ljudskih prava”, odnosno međunardonih ugovora i deklaracija koji imaju za cilj zaštitu ljudskih prava te mogu imati obvezujući karakter i efektivno zabraniti surogatstvo. Usvojena Rezolucija nije obvezujućeg karaktera, ali određuje poziciju Europskog parlamenta po pitanju surogatstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament osudio sve oblike surogatstva

Vijeće Europe odbacilo je legalizaciju surogatstva koju je zastupala izvjestiteljica De Sutter.

Praksa surogatstva implicira ozbiljna etička pitanja, povređuje ljudsku dostojanstvo i krši ljudska prava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zanemaruje ljudsko dostojanstvo i prava djeteta, tako da dijete pretvara u proizvod, dok Konvencija o pravima djeteta izjavljuje da djeca imaju pravo na zaštitu od zlostavljanja ili izrabljivanja i poziva države da djeluje u najboljem interesu djeteta.

  • Pretvara bebe u robu koja se kupuje i prodaje.

  • Manipulira identitetom i podrijetlom djece te ih lišava povezanosti sa ženom/majkom koja ih je nosila, za što nedavna istraživanja ukazuju da je štetno za razvoj i dobrobit djeteta.

S obzirom na žene, surogatstvo također:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pogoduje njihovom iskorištavanju.

  • Pogoduje “turizmu plodnosti” rezultirajući crnom tržištu “prodaje ‘beba”, također stvarajući ideju “prava na dijete”.

  • Predstavlja iskorištavanje ženskog tijela i njezinih spolnih organa, unatoč načelu nedostupnosti ljudske osobe i ne-vlasništva ljudskog tijela.

U Hrvatskoj je surogatstvo zabranjeno, lijevo-liberalne udruge to nastoje promijeniti!

Surogatstvo u svim oblicima zabranjuju Njemačka, Francuska i Italija, ali Grčka i Ujedinjeno Kraljevstvo dopuštaju tzv. alturističko surogatstvo, koje ne uključuje plaćanje surogat majke i profit od surogatskih ugovora. Druge zemlje EU poput Belgije, Irske, Nizozemske, Španjolske, Mađarske i Češke nemaju regulirano to područje, dok Ukrajina, Rusija i neke države SAD-a imaju ozakonjeno komercijalno surogatstvo.

“Surogat majka”, koja rađa dijete za nekog drugog, prema ugovorima o surogatstvu nema pravo na to dijete nakon njegovog rođenja, iako ga je nosila i rodila, što je oduvijek bio preduvjet majčinstva. S druge strane, ta ista žena često nije biološki povezana s djetetom koje nosi, stoga vlasnici spolnih stanica (bilo svojih bilo od treće strane) mogu tvrditi da imaju pravo na to dijete”, pojasnio je u jednom intervjuu Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.