(VIDEO) Napad antife na Žute prsluke u Bordeauxu: Iza njega stoji socijalist i sljedbenik Vudu kulta?

Dok je nekoliko tisuća žutih prsluka prolazilo Boredauxaom, glavnim gradom francuske pokrajine Akvitanije, i jednim od glavnih uporišta pokreta, šezdesetak aktivista antife napalo je grupu od desetak “Žutih prsluka.”

Video:  http://infos-bordeaux.fr/

Kao i svake subote, neki od prosvjednika su se odvojili od glavnog prosvjeda i krenuli do trga Pey Berland, uz katedralu i gradsku vijećnicu, gdje je u ranim večernjim satima došlo do sukoba s policijom, koja je, po običaju, odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Vraćanje morala u politiku 

Prije toga, Žuti prsluci su prosvjedovali uz veliki natpis “Ujedinjeni – promjena je moguća”, a jedan od govornika je na početku prosvjeda nabrojao što bi sve “Žuti prsluci” željeli podvrgnuti referendumu na inicijativu građana, RIC-u, kojeg zagovaraju i kojeg podržava, prema zadnjim anketama, oko 80 posto Francuza: Vraćanje morala u politiku, ponovna procjena minimalne starosti za umirovljenje, indeksiranje obiteljskih naknada i mirovina u skladu s inflacijom, i neke druge stvari specifične za Francusku.

Među parolama istaknutim na transparentima uočena je i ona koja poziva na “Frexit”, dakle izlazak Francuske iz Europske unije. Policija je zadržala istu razinu mobilizacije kao i prethodne subote, prema prefekturi, uključujući dva oklopna vozila parkirana ispred gradske vijećnice i dva vodena topa.

Nije teško shvatiti zašto je Boredaux jedan od epicentara pokreta Žutih prsluka. Grad je doživio snažnu demografsku eksploziju posljednjih godina, naravno zbog useljavanja, ne zbog povećanog broja novođene djece, praćenu jednako snažnim rastom cijena nekretnina. To je srednju klasu otjeralo u predgrađa, često i dalje nedovoljno infrastrukturno razvijena, stvarajući snažno nezadovoljstvo u narodu koje se očituje kroz prosvjede “Žutih prsluka”.

Pokretač napada – pravnik i aktivist?

No tijekom prosvjeda, stanoviti Karfa Diallo je verbalno napao grupu prosvjednika prigovarajući im da su politički “bliski Nacionalnoj fronti”. Radi se o Senegalcu koji je dobro poznat građanima Bordeauxa. Nekoliko sekundi kasnije, nekoliko desetaka ljudi koji su također sudjelovali u prosvjedu, vičući “Bordeaux antifa”, napalo je desetak „Žutih prsluka“. Oni su se, unatoč brojčanoj inferiornosti, prilično uspješno branili, kao što se vidi na videu.

No zanimljivo je pogledati tko je Karfa Diallo. On je bivši kandidat za vijećnika Bordeauxa (2001.), a također, prema navodima infos-bourdeaux.fr, lokalnog gradskog portala, i sljedbenik vudu kulta. Karfa Diallo, inače pravnik rođen u Senegalu, je 1998. godine osnovao je udrugu DiversCités koja radi na priznavanju “robovlasničke” prošlosti Bordeauxa, odnosno na emocionalnom ucjenjivanju domicilnog stanovništva i moralnom reketarenju, a koja je 2013. godine postala međunarodnom udrugom. Dugo je bio blizak socijalističkoj partiji, a 2016. je objavio da se “odriče francuske nacionalnosti”. To je bilo, podsjetimo, prije dolaska na vlast Emanuela Macrona.  Naravno, ni on nije iselio u Senegal, kad se već odrekao državljanstva Francuske, već je ostao u Bordeauxu.

Ustanak vraćanjem državljanstva

U statusu tada objavljenom na njegovom profilu na Facebooku, on objašnjava svoju odluku: “U vrijeme kada jedna određena Francuska odriče pravo na identitet i građanstvo, moja nevolja je ogromna. Ta izdaja od strane onih čija je misija braniti napredak i francusko društvo nepodnošljiva je. Vraćam svoje francusko državljanstvo. Pozivam sve one koji, poput mene, vjeruju da nas sadašnja vlada sramoti, da okrenemo leđa toj nacionalističkoj, neučinkovitoj i retrogradnoj koncepciji. Pozivam na ustanak vraćanjem državljanstva.”

Njegov poziv nije imao učinka ni na njega samog, ali pomalo je iznenađujuća bila reakcija pravobranitelja Joela Guerina, koji je rekao da “aplaudira njegovoj hrabrosti”. Diallo je, sa svojim radikalnim idejama, jedan od “mozgova”,odnosno intelektualnih lidera ultraljevičarske scene u regiji, odnosno antife.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr