Čudna vremena

pixabay

Komentar čitatelja

(VIDEO, FOTO) Festival Slobode u Zagrebu: Nastupio Cetinski, došli Hasanbegović, Bujanec…

Želimir Marić – 05.09.2020.

Dr. sc. Dubravko Ljubić:

“Živimo u čudnim vremenima. Fantomski ustanovljena paradržavna tijela, bez političke legitimacije i ikakve odgovornosti te bez odgovarajuće pravne osnove, uređuju nam uvjete života. Svjedočimo donošenju čak i racionalno upitnih ograničavajućih mjera od skupina za to neovlaštenih ljudi, koji očito samodopadno misle kako društvo postoji isključivo zbog njih. I dok se prvotna ustavnopravno suspektna ograničavanja ljudske slobode kretanja, rada i privatnog vlasništva, a uslijed pandemijske ugroze, mogu realno ali ne i pravno opravdati, već sada i za ubuduće potrebno je upozoriti kako je nastavljanje takove prakse društveno pogubno.

Državna vlast se ne smije skrivati iza floskule “o poštivanju mišljenja struke”, kao da je mišljenje struke vezane uz zdravstvo relevantno i u područjima prava, gospodarstva, turizma, psihologije, sociologije ili ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. Temeljni društveni postulati ne smiju se gaziti niti pod krinkom “izvanrednosti situacije” jer ona objektivno u hrvatskom društvu ne postoji. Ustavnopravno je nedopustiva i praksa da se očito neustavne i nezakonite odluke raznoraznih stvarno nenadležnih tijela ustanovljenih izvan utvrđenog sustava države vlasti, pokušavaju naknadno konvalidirati izmjenama i dopunama mjerodavnih zakona, iako je to za već donesene opće akte bez neposredne važnosti. Naime, svaki pravni akt kojeg donese neovlašteno tijelo bez zakonske osnove toliko je invalidan da se može pravno ocijeniti jedino nepostojećim. Pravno nepostojanje nekog akta nije stupanj neustavnosti, nezakonitosti ili ništetnosti općeg ili pojedinačnog akta, već je to posljedica opstojnosti činjeničnog stanja koje je zbog nepremostivih prethodnih elementarnih normativnih prepreka omelo pravno rađanje nekog normativnog čina, pa time i svaki njegov pravni utjecaj na pozitivnopravnu sferu.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: pixabay