Studentski zbor idejno punktirao hrvatsku Vladu

Foto: fah

Studentski zbor Sveučilišta solidarizirao se sa studentima Fakulteta hrvatskih studija: ‘Osuđujemo svaki pokušaj nanošenja štete ugledu’

 

Ivan Matijević – 30.01.2020.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pružio je 23. siječnja 2020. svekoliku potporu studentima Fakulteta hrvatskih studija. Krovno predstavničko tijelo studenata najvećega i najvažnijega sveučilišta u zemlji pozvao je i nacionalnu organizaciju, Hrvatski studentski zbor da iskaže solidarnost s kolegama, koji su, ni krivi ni dužni, upali u neizvjesnost i sumnjive političke igre.

Jednostavno, takve političke bešćutnosti poput ove sage o Fakultetu hrvatskih studija, nije bilo dugo. Još od onih olovnih velikosrpskih vremena. Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu – ističe se u priopćenju – „dala je potporu Studentskomu zboru i studentima Fakulteta hrvatskih studija u obrani integriteta fakulteta na kojem studiraju i prava na mirno i neometano studiranje“.

Skupština poručuje da je „osudila svaki pokušaj nanošenja štete ugledu novoosnovanoga fakulteta i unošenja nemira u redove studenata.“ Na Skupštini je detektiran i epicentar nereda, a studenti navodeći glavne destruktivce kažu da u svemu „prednjače čelnici Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja“.

Iz poruke Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu jasno je da studentska populacija ne će mirno promatrati kako neodgovorni politički sektaši u krvotok misleće nacije ubrizgavaju otrov, ruše slobodu, ljudska prava i dostojanstvo.
Mogu li ovakva studentska stajališta iz blagog i konstruktivnog idejnog stanja prerasti i u jače idejne začine? Nitko razborit, osobito tko poznaje povijest hrvatskih sveučilištaraca, ne želi i ne trebao zagovarati studentsku oluju. Ipak, poučak je kad seljaci, radnici ili studenti progovore, to valja saslušati i poštovati!

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu idejno je punktirao hrvatsku Vladu, a nadati se kako će nalazi pokazati da u njoj nema zloćudnoga tkiva, koje dobronamjerna većina vlasti ne bi mogla sanirati. S obzirom na ono što uši čuju i oči vide gospodin Premijer njeguje demokratsku i europsku usmjerbu. Stoga, bilo bi logično da izrazi svoju potporu uznemirenim studentima i njihovim profesorima.

Ne bi bilo dobro da studenti izazovu neugodnosti po društvenim mrežama, a još manje po trgovima. „Bolje je spriječiti, nego li liječiti!“, kaže narod. Vjerujući u zrelost hrvatske Vlade, odgovornima u njoj, preporučiti je da pročitaju priču Ivane Brlić-Mažuranić „Šuma Striborova“.

Tamo su slikovito i zorno opisani i objašnjeni animoziteti koji su slični našim sadašnjim okolnostima.

Evo odlomka:

Zapovjedila snaha baki, da dobro pazi na kokoš, pa kad se izlegu pilići, neka joj javi. Pozvat će snaha čitavo selo, da vidi, kako ona ima pilića na Božić, kad ih nitko nema. Došlo vrijeme, izlegli se svračići. Javi baka snahi, da su pilići izašli, a snaha pozove selo. Došle kume i susjede, malo i veliko, a bio tamo i sin bakin. Snaha zapovjedi baki, da donese gnijezdo u trijem. Donese baka gnijezdo, podigoše kokoš, a ono u gnijezdu nešto zakriješti: iskočiše goli svračići, pa skok! skok! po trijemu. Kad je snaha-guja opazila ovako iznenada svračiće, prevari se, polakomi se u njoj zmijina ćud, poletje snaha po trijemu za svračićima i isplazi za njima svoj tanki i šiljasti jezik kao u šumi. Vrisnuše i prekrstiše se kume i susjede, te povedoše svoju djecu kući, jer upoznaše, da je ono zaista šumska guja.“

A onda, bez perja i maske, svjetovaše majka sinu: „Otpremi je, sine, otkud si je doveo, sad si na svoje oči vidio, koga u kući hraniš.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah