Čime se danas bavi bivši ministar Jakovina – sjećate li se njegovih afera?

tihomir jakovina
Foto: fah

Bivši SDP-ovac Tihomir Jakovina, najviše poznat po brojnim aferama i urušavanju hrvatske poljoprivrede za vrijeme njegova mandata kada je bio ministar poljoprivrede u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Danas sa suprugom vodi trgovačko društvo s preko 20 registriranih djelatnosti. Među njima je i organizacija sajmova, posluživanje hrane i pića te skladištenje robe.

Korupcijski repovi SDP-ove vlasti, sada sa Peđom Grbinom na čelu i njegovim bivšim članom Jakovinom, godinama kasnije, još uvijek dolaze na naplatu.

Profesionalni put Tihomira Jakovine

Tihomir Jakovina, bivši član SDP-a, nakon zaposlenja na mjestu laboratorijskog tehničara u jednoj Brodskoj tvrtki, a tijekom poslijeratne sveopće privatizacije 1995. postaje poduzetnikom. Tada je bio direktor tvrtke “Agrocentar Tj-prom” d.o.o. Bukovlje (zbog koje se kasnije našao u sukobu interesa). U tri mandata 2001., 2005. i 2009. biran je za načelnika općine Bukovlje, a bio je i predsjednik općinskog vijeća i općinskog poglavarstva. Od 1999. učlanjuje se u SDP i otada aktivno sudjeluje u radu stranke što kulminira ministarskom foteljom da bi ubrzo zatim napustio stranku i vratio se poduzetničkim vodama. Tihomir Jakovina čovjek je aktivan u društvenom životu, govori engleski i talijanski, rekreativno se bavi skijanjem, tenisom i jahanjem, čita i putuje. Uz to prati ga lanac afera koje se vežu uz njegovo ime, o čemu smo više puta pisali.

Afera za aferom

U središte pozornosti Jakovina je došao 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna. „Afera apoteka“, „šećerna afera“, afera s Hrvatskim šumama, učestalo smjenjivanje najbližih suradnika i optužbe za politički nemar prema seljacima samo su neki od skandala koji prate ministarsku službu Tihomira Jakovine

Tajna imovinske kartice

Tihomir Jakovina i njegova supruga, bivša europarlamentarka Sandra Petrović, poslije politike dali su se u nekretninska ulaganja: kupili su kuću na zagrebačkoj Lašćini, stan u Slavonskom Brodu pa još preuzeli nekretninu i zemljište u Pitomači, koji su se našli pod ovrhom zbog duga nekadašnje tvrtke oca Sandre Petrović Jakovina. Supružnici tvrde da za sva svoja nekretninska ulaganja imaju pokriće u prihodima, pisao je tada jutarnji.hr.

Grubom računicom iz podataka o dostupnim primanjima supružnika Jakovina, odnosno onih koje su supružnici naveli u imovinskoj kartici, proizlazi da su tijekom četiri godine imali ukupne prihode od oko 1,6 milijuna kuna. Jakovina je, naime, tijekom četiri godine ministarskog mandata imao primanja od oko 17.000 do 18.000 kuna, koja su se odnosila na njegovu plaću. Ukupno je od tih plaća primio oko 850.000 kuna te je potom ušao u Sabor kao zastupnik na primanje od 16.235 kuna i još u desetak mjeseci je dobio oko 160 tisuća kuna.

Sveukupno, oko milijun kuna. U imovinskoj kartici od 30. svibnja 2014. Jakovina je naveo da je njegova supruga imala prihode od 97.756,37 tisuća kuna te 68.200 eura. Pretpostavka je da se prvi dio odnosi na primanja dok je bila u Saboru, a drugi dio na iznos koji je ostvarila kao europarlamentarka. Postavlja se jedino pitanje kako je uspjela toliko uprihodovati jer su te godine zastupnici SDP-a trebali uplaćivati razliku primanja od zastupnika u Hrvatskom saboru od onog u Europskom parlamentu u Zakladu Ane Rukavine. Uplaćivali su svaki mjesec deset tisuća kuna. No, Jakovina je objasnio da su u sve bila uključena i druga primanja, kao dnevnice, putni troškovi…

ASPIRA d.o.o.

Jakovini je 12. lipnja 2017. prestao radni odnos u Saboru, a 13. lipnja 2017. već je bio prijavljen u radnom odnosu u trgovačkom društvu ASPIRA d.o.o. kao jedini član/osnivač društva i ujedno kao osoba ovlaštena za zastupanje (direktor). Trgovačko društvo je osnovano 24. svibnja iste godine, dok je Jakovina imao saborski radni odnos. Povjerenstvo za sukob interesa na čelu s Dalijom Orešković tada je utvrdilo povredu zakona. Jakovina ipak nije sankcioniran jer je u trenutku donošenja odluke prošlo više od 12 mjeseci od njegovog saborskog zastupništva.

“Ja sam u politici u dvadeset godina imao tri lokalna mandata, bio sam zastupnik i ministar. Svoje političke funkcije odradio sam pošteno i korektno, a sada je vrijeme za nove stvari,” ustvrdio je tada Tihomir Jakovina za tportal.hr.

Vlasnik tvrtke je on sam, a kao osobe ovlaštene za zastupanje nevedeni su Tihomir Jakovina (direktor) i njegova supruga Sandra Petrović Jakovina (prokurist). Danas se Jakovina, tako, u svojoj tvrtki bavi nizom djelatnosti – od savjetodavnih usluga, organizacije sajmova i skladištenja robe, do opskrbe toplinskom energijom. Uz to, prema podacima s fininfo.hr Jakovina je prokurist u tvrkti Simpo EU – slavonskobrodskoj podružnici srbijanskog Simpo AD Vranje.

Registrirane djelatnosti:

Trgovačko društvo u vlasništvu Tihomira Jakovine broji više od 20 registriranih djelatnosti, prema podacima s fininfo.hr:

-Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem
-Savjetovanje pravnih osoba glede strukture kapitala, poslovne strategije i sličnih pitanja te pružanje usluga koje se odnose na poslovna spajanja i stjecanje dionica i poslovnih udjela u drugim društvima
-Zastupanje inozemnih tvrtki
-Pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja
-Turističke usluge u ostalim oblicima turističke ponude
-Ostale turističke usluge
-Turističke usluge koje uključuju sportsko-rekreativne ili pustolovne aktivnosti
-Organiziranje sajmova, priredbi, kongresa, koncerata, promocija, zabavnih manifestacija, izložaba, seminara, tečajeva i tribina
-Skladištenje robe
-Kupnja i prodaja robe
-Pružanje usluga u trgovini
-Obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu
-Djelatnosti istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnijenja
-Promidžba ( reklama i propaganda )
-Usluge informacijskog društva
-Poljoprivredna djelatnost
-Proizvodnja hrane i pića
-Proizvodnja prehrambenih proizvoda
-Poslovanje nekretninama
-Posredovanje u prometu nekretninama
-Poslovi upravljanja nekretninom i održavanje nekretnina
-Proizvodnja električne energije
-Prijenos električne energije
-Distribucija električne energije
-Opskrba električnom energijom
-Proizvodnja toplinske energije
-Distribucija toplinske energije
-Opskrba toplinskom energijom

Što su nam odgovorili DORH i USKOK o Jakovininim aferama?

Istražujući afere bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, 2020. je Narod.hr uputio nekoliko pitanja DORH-u koji je procijenio da se radi o pitanjima iz nadležnosti USKOK-a te mu ih proslijedio.

Zatražili smo sljedeće:

“1. informaciju o kaznenoj prijavi protiv Tihomira Jakovine protiv kojeg je 2016. godine
nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

Također molimo informaciju, o ostalim kaznenim prijavama protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

2. Postoje li i druge kaznene prijave protiv bivšeg ministra Tihomira Jakovine?

3. Ako postoje, koliko ih ima i u kojoj su fazi te kaznene prijave?”

USKOK ne tereti Jakovinu ni za što?

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da smo provjerama u našim evidencijama utvrdili da je ovaj Ured imao u radu više predmeta vezanih uz osobu koju navodite u Vašem upitu s time da prijava koju navodite u upitu pod brojem 1. nije dostavljena ovom Uredu na nadležno postupanje.

U svim predmetima koje smo imali u radu provedeni su izvidi kojima nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog Ureda ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, o donesenim rješenjima o odbačaju kaznenih prijava odnosno o nepostojanju osnova za daljnje postupanje ovog Ureda, obaviještene su sve navedenim Zakonom predviđene osobe.” – poručili su za Narod.hr iz USKOK-a.

Dakle, prijava koju je 2016. Ministarstvo poljoprivrede uputilo DORH-u nije ni dostavljena USKOK-u, a za sve ostale predmete u slučaju Jakovine, koje je DORH istraživao nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Prijava 2016. podnesena DORH-u, a ni oni ni USKOK nemaju odgovor o njoj

Ostaje pitanje zašto nam na prvo pitanje nije odgovorio DORH, kojemu je kaznena prijava i podnesena, nego nas je preusmjerio na USKOK koji poručuje da im taj predmet nikada nije dostavljen. Tko se onda tim predmetom, nakon prijave, bavio?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/tportal.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.