26. kolovoza 1995. – Vlak slobode prošao kroz oslobođenu Hrvatsku

Na današnji dan, 26. kolovoza 1995., iz Zagreba je prema Splitu preko oslobođenog Knina krenuo Vlak slobode. U vlaku  se nalazio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i velik broj hrvatskih dužnosnika, kao i prognanici koji su bili etničkim čišćenjem protjerani iz okupiranih područja.

Bio je to vlak veselja i radosti cijeloga hrvatskog naroda, niti dvadesetak dana nakon završene oslobodilačke vojne akcije Oluja.
Ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita, a na simboličan način ujedinjena cijela Hrvatska. Pod srpskom okupacijom ostao je još samo Vukovar, bolna rana Hrvata, i herojska istočna Slavonija.

Vlak je krenuo u 8.07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita. Prolazak vlaka izazvao je slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba, preko Karlovca te Gospića i Knina, do Splita. Građani su suznih očiju i puni radosti dočekivali vlak sa hrvatskim predsjednikom duž cijele pruge od Zagreba do Splita. Na svim postajama Tuđman je podsjećao na dane Domovinskog rata i uspješnu Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove.

Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. kolovoza, vijorio veliki hrvatski barjak. Goste su pozdravili pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade, koji su sudjelovali u oslobađanju grada.

U 18 sati i 11 minuta vlak je stigao u Split. U Splitu su tisuće građana oduševljeno pozdravile dolazak Vlaka slobode, a nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”, na što su Splićani odgovorili poklikom: “Vukovar, Vukovar!”.

Govor predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana u Splitu prilikom dolaska Vlaka slobode:

http://www.tudjman.hr/govori/vlak-slobode-govor-u-splitu/

Izvještaj HTV-a o Vlaku slobode:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/narodni-list.hr
Photo: Matica hrvatska