Afera Kuščević i prenamjene zemljišta: I ministar Ostojić bio pod istragom jer je šogorica kupila zemlju kojoj je cijena skočila 25 puta!

Foto: fah

HTV je 2013. izvijestio kako DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju »uključen ministar turizma Veljko Ostojić«, piše Novi list.

Snimke na Katastar.hr-u i Google Earthu otkrivaju da je Lovro Kuščević jedini profitirao od prenamjena 2011. i 2015. u šumovitom predjelu Nerežišća dok je bio načelnik općine, objavio je Večernji list navodeći da je Kuščević na sjednicama osobno obrazlagao prenamjenu staja u kuće, prema pisanju Jutarnjeg lista.

Prodaja zemlje kojoj je cijena porasla 25 puta šogorici ministra Ostojića pod istragom USKOK-a

Slična afera onoj ministra Lovre Kuščevića, koji je dao ostavku, sa kupovinom zemlje u Balama u Istri zadesila je 2013. tadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića, čija je šogorica kupila zemlju kojoj je prenamjenom cijena porasla čak 25 puta!

»Očekujem od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima. S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji. Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale«, istaknuo je tada Ostojić.

Podsjeća da je navedenu lokaciju u Balama 2004. kupila njegova šogorica s idejom da poslovanje restorana i hotela “Vallsabion“ u Pješačanoj uvali, koji je vodila zajedno s njegovom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva, proširi na novi boutique hotel “Vallsabion 2“ na spomenutoj lokaciji u Balama.

Ministar kaže kako je Općina Bale sukladno strategiji razvoja općine 2006. donijela prostorni plan kojim se na navedenoj lokaciji dopušta isključivo turistička djelatnost s ciljem daljnjeg razvoja Bala kao turističke destinacije. U vrijeme kada je općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan od 11 vijećnika, njih 7 je bilo iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina (kasnije Ladonja) a samo 2 vijećnika iz redova stranke u kojoj je član – IDS-a.

HTV je u Dnevniku objavio kako bivši vlasnici zemljišta, obitelj Mitton, tvrdi kako su spomenuto zemljište 2004. prodali obitelji sadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića, koji je tada bio član Poglavarstva Istarske županije. Ostojićeva obitelj, objavio je HTV, 2004. je kupila spomenuto zemljište za 860 tisuća kuna, a nedugo zatim to područje je urbanizirano te je cijena zemljišta ‘skočila’ na 25,6 milijuna kuna.
USKOK objavio 2016. da nije bilo kaznenog djela
2016. godine USKOK je potvrdio da u ovoj prodaji zemlje šogorici tadašnjeg ministra turizma Ostojića nije bilo kaznenog djela.

“Na temelju rezultata provedenih dokaznih radnji ispitivanja više svjedoka te rezultata provedenih izvida tijekom kojih je pribavljena cjelokupna relevantna dokumentacija, utvrđeno da u predmetnom slučaju ne postoji sumnja u počinjenje kaznenih djela, kako iz nadležnosti ovog Ureda, tako ni drugih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti”, naveli su USKOK-u, prema pisanju net.hr

Bivši ministar na prozivke je odgovorio kako su Ostojićeva supruga i šogorica prije 20-ak godina osnovale zajedničku tvrtku te da je zemljište na području općine Bale 2004. kupila njegova šogorica.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novilist.hr