Afera Madison: Tko je sve prešućivao Milanovićeve grijehe sedam godina i zašto?

Foto: Fah

Komentirajući slučaj ispitivanja Zorana Milanovića u DORH-u, HDZ-ovac Goran Marić rekao je na HRT-u da ovakve pojave štete državi i hrvatskoj politici, a “SDP mora odgovarati za ovu vrstu političkog klijentelizma”.

“SDP u zadnje vrijeme ima velikih problema s transparentnošću”, rekao je u istoj emisiji Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta nezavisnih lista. Smatra da slučaj tvrtke Madison i upletenost Zorana Milanovića treba dodatno ispitati.

Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan izjavio je pak da kada je nekome u interesu da pusti istragu van, onda za nju svi znaju i pribiju osobu na stup srama. U Hrvatskoj je nemoguće držati istragu tajnom, smatra Macan.

Što se tiče ispitivanja Zorana Milanovića, Macan je istaknuo da je važno tko je pokrenuo tu priču – je li policija tragom nečega došla do tvrtke Madison ili je tvrtka sama prijavila te transakcije.

Grmoja je također spomenuo i troškove bivšeg premijera Milanovića: “300 000 kuna u vili Costabella i ljetni odmor na Hvaru oko kojeg se spominju troškovi od oko 60 tisuća kuna za 2 tjedna”, kazao je Grmoja. Spomenuo je i letove na Krk i Grobnik u privatne svrhe te rekao da sve te Milanovićeve troškove treba ispitati.

“U povodu zaprimljenih novinarskih upita, a nakon emitirane emisije na jednoj lokalnoj televiziji i navoda o kaznenoj prijavi protiv, između ostalih, i bivšeg predsjednika Vlade RH, odgovaramo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo rješenje o odbacivanju kaznene prijave protiv troje osumnjičenika (1959., 1966. i 1968.) zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu postupalo je po zaprimljenoj prijavi i nakon provedenih izvida, tijekom kojih su obavljeni razgovori sa svim osobama koje imaju relevantna saznanja, te je pribavljena potrebna poslovna dokumentacija i nakon analize činjenica i podataka koji su na taj način utvrđeni, zaključeno je da ona nije osnovana. Stoga je zbog nepostojanja osnovane sumnje doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave, s uputom o pravu na preuzimanje kaznenog progona” glasi priopćenje ŽDO-a Zagreb objavljeno još u petak navečer, koje je dobrim dijelom prošlo ispod radara medija, navodi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, u telefonskom javljanju iz Rijeke u emisiji Bujica javio se bivši ministar financija Slavko Linić. Optužio je Milanovića za izvlačenje više od 300 tisuća kuna: “Budimo iskreni, kada sam kao volonter bio zadužen za financije SDP-a, onda sam obaviješten o tome da je ta PR agencija dio novaca usmjeravala na tvrtku za koju je nalog dao Milanović! Imam takva saznanja i znam da se to događalo. S obzirom da to nije išlo preko računa SDP-a, u tom dijelu nemam papire, ali organi koji su za to zaduženi, mogu sve pronaći u PR agenciji i tvrtci koju je Milanović nominirao. Riječ je o iznosu od preko 300.000 kuna! Znam da je nekakva istraga o tome krenula, ali mene nitko o tome ništa nije pitao!”

Na pitanje zašto mediji prešućuju Milanovićevo ispitivanje na policiji, Slavko Linić odgovorio je: “Ako je točna informacija da je Državni odvjetnik odbacio takvu prijavu, onda on nije imao interesa da izvijesti medije. S druge strane, Milanović je taj koji nema interesa da se o tome govori i to je razlog da je ta informacija tek sada krenula… I zato sam uvjeren da dobar dio medija niti ne zna ništa o tome. Vidjet ćemo sada, kada ta informacija probije van, što će biti”, zapitao se Linić.

“Sav novac koji dolazi u stranku pa tako i SDP – jest javni novac. Politika novac dobiva ili od donatora ili iz državnog proračuna i zato uvijek mora postojati interes državnih organa u slučaju zlouporaba. Državni odvjetnik bi trebao objasniti javnosti zašto on smatra da je sve u redu oko tog predmeta! Imao je obvezu i odgovornost utvrditi na koji se način i u ovom slučaju trošio javni novac. Na žalost, ima tu i moje krivice jer sam znao za to, ali nisam ništa bitno poduzimao jer nije lako komentirati što se događa oko takvih stvari. Znam da je dio novca koji je stranka uplaćivala odlazio u posebnu tvrtku koju je Milanović nominirao, a koja je svrha i za što se trošilo – nisam ispitao, to je ipak posao državnih tijela“, kazao je Linić.

> Zbog korupcije gubimo 15 posto BDP-a godišnje, ali Petrov u DORH-u nije vidio problem

Voditelj Bujice istaknuo je da je Most u ovom slučaju bio iznimno korektan i da se Orepić, za razliku od nekih drugih slučajeva, zalagao da se sve raščisti. Linić je komentirao: “Polazim od toga da Most ima odgovornost jer su dio istražnih radnji morale odraditi i službe unutar MUP-a. Ako je to korektno odrađeno i ako nalazi MUP-a pokazuju nešto suprotno od onoga što tvrdi DORH, onda možemo reći da su ljudi koji vode to ministarstvo odradili svoj posao, no ako iz MUP-a dođu signali isti kao iz DORH-a, onda i Most nema baš pozitivnu ulogu. To tek treba vidjeti, kako se tko postavio. Ipak, vjerujem da je dobar dio posla odrađen kako treba. Osobno, imam od ranije vrlo ružno iskustvo i moram reći da je PNUSKOK koji je bio u rukama Milanovića i Ostojića, bio zlouporabljavan i korišten od strane te dvije osobe za obračune s neprijateljima u stranci, van stranke, protiv HDZ-a, itd. Još uvijek nisam vidio što se dogodilo u istragama oko tih zlouporaba, osim što je Bertina smijenjen… Naprosto, očekujem da tijela koja brinu o sigurnosti ove zemlje, odrade svoje poslove. Što mislite kako je onda drugim, običnim građanima Hrvatske kada se ovakve stvari događaju nama, koji smo bili na funkcijama?! Budimo strpljivi i pričekajmo što kažu u MUP-u i DORH-u”, zaključio je Slavko Linić.

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ispitan je naime prije 15-ak dana u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog optužbi za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, o čemu smo izvijestili u nedjelju. Iako se ta optužba odnosila izravno na njega, kao na predsjednika SDP-a, Milanović je obavijesno ispitan u svojstvu građanina. Riječ je, naime, o tzv. predistražnim radnjama u povodu kaznene prijave koju je podnio Mladen Hrgarek, vlasnik tvrtke Madison Consulting, SDP-ove dugogodišnje PR agencije.

Mladen Hrgarek, direktor agencije “Madison Consulting”, kaznenu prijavu, navodno je podnio u svibnju ove godine protiv Zorana Milanovića i Igora Kneževića, direktora i vlasnika tvrtke “Intergrafik” i “Intergrafik Internacional”, ali je time implicitno optužio i samoga sebe kao direktora “Madisona”, agencije koja je od 2004. do travnja 2016. radila kao PR agencija za SDP.

Međutim, postoji mogućnost i da je postojala kaznena prijava koja je prethodila prijavi koju je podnio Hrgarek.

SDP službeno ne želi komentirati optužbe da je predsjednik te stranke zloupotrijebio ovlast u gospodarskom poslovanju, ali neslužbeno navode da je njihov smisao nanošenje štete stranci uoči izbora. No, priznaju da postoje neki nezgodni elementi u cijeloj aferi.

Suradnja Madison Consultinga i SDP-a počela je još u vrijeme pokojnog Ivice Račana 2004. godine. U tih 12 godina agencija nije radila ni s jednom drugom političkom strankom. Direktorica strateških komunikacija Madisona Zinka Bardić od 2012. do 2014. bila je Milanovićeva savjetnica, navodi Tportal.

Madison Consulting osnovan je 1999. godine. Uz Hrgareka, kao vlasnik u Sudski registar upisan je zagrebački odvjetnik Davor Kustec.

> Krešimir Milanović voza se kabrioletom po Americi dok mi plaćamo njegove dugove

Milanović je prilikom davanja izjave u DORH-u o ovom slučaju negirao sve navode kaznene prijave. “Igora Kneževića poznajem dugo, privatno se družimo već 30 godina. Znam da ima obrt ‘Intergrafik’ i da se bavi poslovima tiska. Ima i manju poslovnu suradnju sa SDP-om”, kazao je Milanović, a na posebno pitanje rekao je da nema nikakvih saznanja o tome da su “Intergrafik” i “Madison” poslovno surađivali.

“Nije točno da sam Hrgareku uvjetovao da angažira ‘Intergrafik’. Ne da nisam utjecao na Hrgareka, nego s njim nisam nikada ni razgovarao o Kneževiću. Insinuacije o pogodovanju Kneževiću i tvrdnje da mi je Knežević plaćao skijanja neistinite su konstrukcije. To su krajnje uvredljiva podmetanja”, naglasio je predsjednik SDP-a.

> Željko Sakić: Milanovićevom bratiću umirovljenom časniku JNA koji nije sudjelovao u Domovinskom ratu zaposlenje u NP Krka donijelo kaznenu prijavu

Zanimljivo je spomenuti kako je Knežević, dugogodišnji prijatelj Zorana Milanovića, upravo dolaskom SDP-a na vlast počeo više raditi za državu.

Od 2012. do 2016. u poslovanju s tijelima državne vlasti uprihodio je ukupno 471.527 kuna, s tim da to nisu potpune informacije, a od toga je samo za Ured predsjednika Vlade napravio promet u iznosu od 247 tisuća kuna, navodi Jutarnji list.

Prema pisanju Večernjeg lista postoji nekoliko ključnih pitanja u ovom slučaju. Prvo, DORH je zatajio informaciju koju je javnost trebala znati, da je predsjednik SDP-a i bivši premijer saslušan i da je odbačena prijava protiv njega. Drugo je pitanje zašto je Mladen Hrgarek, vlasnik Madison Consultinga, tek nakon sedam godina prijavio Zorana Milanovića. Hrgareka je navodno motiviralo Milanovićevo prozivanje Tomislava Karamarka, što uistinu koincidira s prijavom 19. svibnja, ali se snažni motivi mogu naći i u SDP-ovu raskidu ugovora s Madisonom 29. travnja. Hrgarek je također rekao da on nije stupio u kontakt s medijima već da je priča “iscurila”. U emisiji Bujica rečeno je da je prijava odbačena na Cvitanovo inzistiranje.

Linićeve riječi u emisiji komentirao je pomoćnik predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, bivši zastupnik i nedavni kandidat za ustavnog suca Pero Kovačević: “Gospodin Linić je jasno i glasno rekao da ima informacije i ako je točna ova činjenica da je DORH odbio ovu kaznenu prijavu, onda predmet treba ponovno otvoriti, jer ako je MUP to loše odradio, ovo su bitna nova saznanja da se slučaj ponovo otvori! Linić je iznio konkretna saznanja zbog kojih se istraga mora ponovo provesti! U normalnoj, uređenoj pravnoj državi – tako se radi. Pravna država mora raditi svoj posao. Previše je ovdje iznijeto konkretnih informacija od gospodina Linića i ne može se šutjeti. I od ministra Orepića očekujemo, isto kao i od Odjela za gospodarski kriminalitet MUP-a da prema ovim saznanjima, provjere je li netko unutar sustava namjerno opstruirao istragu da spasi vojnika Milanovića! Naprosto, posao treba odraditi po pravilima struke, a ne po vjerovanju ili simpatijama”, zaključio je Kovačević.

> Korumpirana i nepotistička Vlada: Milanović, Jakovina, Vrdoljak, Zlatar Violić, Maras, Opačić, Holy…

Podsjetimo, Linić je još 2014. Milanovića optužio i za spletke oko predstečajne nagodbe tvrtke Spačva, a spomenuo je i slučaj “Mali biskviti”. “Bio je to sukob premijera, mene i ministra Marasa, a vezano za projekt Mali Biskviti i kredite HBOR-a”, rekao je Linić. Riječ je o uništavanju Kraša i pogodovanju uvozu iz Poljske.

“HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenje kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila krediti, inzistiram da taj predmet riješi Nadzorni odbor. Beznačajnoj tvrtki za uništavanje Kraša želi se koristiti državni novac. Svi su se upleli da pomognu pojedincu s ciljem uvoza čokolade i uništavanjem domaćeg brenda. Osobno sam upoznao Milanovića s tim, ali nije se složio”, upozorio je Linić.

“Ništa se nije još dogodilo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, a u njegovom resoru, Hrvatskim šumama, susjedi dobivaju poslove na sumnjivim natječajima”, ustvrdio je Linić.

> Tihomir Jakovina tvrdi da nije bilo pogodovanja na natječajima, a iza sebe već ima brojne ‘repove’

Tihomir Jakovina unatoč brojnim aferama odradio je svoj mandat do kraja. Iza sebe ostavio je brojne repove. Tijekom cijelog mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine sustavno se uništavalo hrvatsko selo, no nitko na to nije reagirao. Na kraju se pokazalo kako je ministar namještao natječaje iz europskih fondova onima koji su financirali njegovu kampanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.