Hrvatski sportski junak mjeseca: Je li Borna Ćorić nakon Davis Cup pobjede skinuo sjenu sumnje s karijere?

Foto: fah

Borna Ćorić jedan je od najtalentiranijih tenisača svijeta, trenutno je na 54. mjestu ATP ljestvice, što je za njega svakako u najmanju ruku blago razočarenje. Naime, objektivno Ćorić vrijedi puno više, što je pokazao u Portlandu kada je potpuno nadigrao Amerikanca Jacka Socka, trenutno 26. tenisača ATP ljestvice. Borna dugo nije tako dominirao nad jednim igračem kao što je to bilo u SAD-u, Sock se tek mogao nadati da sve što prije završi i da se povuče u osamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Davis Cup susreti ne boduju za poredak tenisača na ATP ljestvici, ali je saznanje da je protiv dvostruko bolje plasiranog igrača Borna bio superioran dovoljna podloga za  optimizam i razvoj. Naime, neki tenisač puno ranije uđu među 20. najboljih, rijetki tu i ostanu čitavu karijeru, Ćorić je svakako jedan od njih trebat će mu koja godina, no, glavno da stigne kamo je krenuo.

Ćorić je već pobjeđivao najveće na svijetu, igrače u samom vrhu svjetskog tenisa, Andy Murraya i Rafaela Nadala. Dakle, Ćorić ima potencijala jednog dana biti nasljednik Marina Čilića, kao što je Čilić naslijedio Ivana Ljubičića, a Ivan Ljubičić Gorana Ivaniševića… Ivu Karlovića, naravno, nećemo spominjati, on je sve njih u sportskom smislu rečeno – nadživio, “Div da Šalate” neuništiv je i u 37. godini života i njega nema tko naslijediti kad će vjerojatno igrati do 65 godine života.

Kad smo spomenuli meč između Socka i Borne u Portlandu, kojim je Hrvatska izborila veliko polufinale Davis Cupa protiv Francuske, onda treba reći kako je Ćorić prošle godine igrao s američkim tenisačem i to Roland Garrosu, Sock je “pomeo” s terena hrvatskog igrača, koji možda nije napredovao od tada na ATP ljestvici, ali koji je danas svakako bolji igrač nego što je bio prije 12 mjeseci. S obzirom na činjenicu da ima 19 godina Borni je svakako puno lakše igrati Davis Cup od klasičnih turnirskih mečeva, naime, kad mladi igrač tijekom meča zapadne u krizu, a ona uvijek dođe bez obzira koliko možda savršeno dobro igrali, savjet trenera puno može pomoći, što smo također vidjeli u Portlandu kada su u nekoliko navrata izbornik Krajan i naši tenisači bodrili i savjetovali 19-godišnjeg Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borna, nažalost, još uvijek nije do kraja manifestirao svoj potencijal, nekoliko nesretnih poraza na velikim grand slam turnirima, nekoliko pogrešnih procjena prilikom odabira načina treninga i sa 19 godina već ste na 54, mjestu ATP ljestvice, iako ste donedavno bili među 40 najboljih tenisača svijeta. U jednom trenutku izgledalo je kao da Ćorić nema hrabrosti pobijediti veliki meč, kao da jednostavno psihički nije spreman. Je li Portland sve promijenio ili je pitanju Krajan? Odnosno, je li Krajan dao onu snagu koju Ćorić treba kako bi na koncu ostvario nešto veliko ili je napokon mladi Hrvat shvatio da vrijeme nikoga ne čeka, pa čak ni njega?

Naravno da je pobjeda u meču kao što je to slučaj s SAD-om velika, veliki poticaj za budućnost, ali i potvrda vlastite kvalitete i povratak vjerovanja u vlastite snage, koje je možda bilo poljuljano kada je Bornu Ivo Karlović lakše od očekivanja svladao u Wimbledonu. Ako je Ćorić puno bolji od Socka, a Sock je 26. tenisač svijeta i u dobroj je formi, koliko zapravo može Ćorić? “U petak nisam igrao dobro i nisam se imao baš čemu veseliti. Onda je došla subota, bila je divota gledati Marina i Ivana. Tada je stigla nedjelja, vjerovao sam u sebe i imao sjajnu podršku”, rekao je hrvatski sportski junak mjeseca i sam priznao koliko mu je značila potpora suigrača i izbornika s klupe, što, naravno, nije moguće u klasičnom turnirskom sustavu, gdje ste manje više tijekom meča prepušteni sami sebi.

Iako je Ćorić nakon pobjede, što je, naravno, rezultat malo i trenutne euforije, rekao da voli pritisak i da bi uvijek radije izabrao pritisak, borbu, nego životarenje na teniskom terenu. daleko od gledatelja. činjenica je da to dosad na Touru nije pokazao. Sve što je morao dobiti, s obzirom na kvalitetu, Ćorić je uglavnom gubio. U Porlandu nije pokleknuo duhom čak ni onda kada je propustio bezbroj prilika za obrat. Mijenja li se napokon nešto? “Volim kad sam pod što većim pritiskom i kad su očekivanja najveća. To je ono što volim”, rekao je Ćorić, samouvjereno nakon što je Jacka Socka pospremio “na sigurno” i osigurao Hrvatskoj lijepu sportsku priču za 2016. godinu, što nam itekako treba s obzirom na razočaranje na Euru u Fancuskoj i obzirom da hrvatski tenis u zadnje vrijeme stagnira. Davis Cup je donekle spasio stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Ćorić će biti veliki adut Hrvatskoj u polufinalu Davis Cupa koje se igra u 9. mjesecu, u kojem se održava i posljednji Grand Slam turnir sezone, US Open, prilika je to Borni za novi pokušaj prodora prema ATP vrhu, dakle, za iskorak na velikim turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.