Akademik Rudolf: posljednji je čas za vladu stručnjaka

Akademik Davorin Rudolf izjavio je danas za portal narod.hr da je Građanska udruga za poticanje dijaloga, toleranciju i zajedništvo – Forum hrvatske sloge među prvima u Hrvatskoj, još početkom 2013., predložio imenovanje nacionalne vlade stručnjaka, kao najracionalniji put za izlazak iz duboke, dugotrajne i prijeteće moralne, gospodarske, novčarske i političke krize.

S takvim prijedlogom kao neizbježnim izišao je i najnoviji broj “Glasa Koncila” u komentaru glavnog urednika Ivana Miklenića. Tome bih mogao dodati samo da je posljednji čas za vlast stručnjaka kako se ne bi suočili s još većim društvenim i gospodarskim problemima.

I danas vrijedi stav koji je Forum hrvatske sloge prije više od godinu dana jasno formulirao – aktualna hrvatska Vlada je neučinkovita, ne umije i ne može riješiti nagomilana društvena pitanja. Ništa se nije promijenilo raste nezaposlenost, povećava se vanjski i unutarnji dug, ukočena je konkurentnost privrede, građani su sve siromašniji, partitokracija buja, produbljuju se ideološke i političke razlike u hrvatskome društvu.

Forum hrvatske sloge bio je predlažio Hrvatskome saboru postizanje suglasnosti parlamentarnih stranaka o formiranju nacionalne vlade eksperata s mandatom od tri godine (tada je to bilo zamišljeno do redovitih izbora) i točno utvrđenim prioritetnim zadatcima koje je ta vlada u tome roku dužna ostvariti.

Po zamisli Foruma nacionalnu vladu eksperata sačinjavali bi umni, sposobni, visoko moralni, odgovorni i patriotski nadahnuti stručnjaci. Hrvatski sabor bi imenovao predsjednika vlade i ministre, redovito primao izvještaje i pratio rad vlade. Tako bi se u temeljima sačuvao parlamentarizam i višestranački politički ustroj u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Rudolf.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr