Akcija Bljesak – početak oslobađanja Hrvatske od velikosrpske agresije

Nizom komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, a središnja komemoracija održana je danas kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u nazočnosti obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatskoga državnog vrha.

U akciji Bljesak su tijekom 31 sata 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet auto-cestom i željeznicom od zapada ka istoku zemlje, ali i nadzor na južnim dijelovima hrvatske granice.

Tom prigodom, oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42, a ranjena 162 branitelja.

Vijenac su kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova položila djeca i roditelji poginulih u Bljesku, a zajednički vijenac Republike Hrvatske položili su – predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominović.

Nakon polaganja vijenaca zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Polaganju vijenaca nazočili su i podpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, te ministri Mirando Mrsić, Predrag Matić, Tihomir Jakovina, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, te saborski zastupnici, među kojima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks.

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je danas “19. obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem”.

“To je prelomna akcija Hrvatske vojske i hrvatske države, gdje je na najbolji način pokazano da se Hrvatska vojska i hrvatska država ne bori iz razloga mržnje, nego iz razloga da uspostavi slobodu, samostalnost svoje države i slobodu svim građanima Hrvatske. Mislim da je to do danas ostalo kao vrijednost. Akcija Bljesak, osim što je oslobodila dio zemlje, pokazala je sposobnost Hrvatske vojske i odlučnost da oslobodi cijelu zemlju”, rekao je Leko.

Premijer Milanović naglasio je kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku. Na ovo smo ponosni. Velika hvala svima koji su dali i najmanji doprinos, a onima koji su dali živote njima se, ustvari, ne možemo zahvaliti i njihovim obiteljima, kazao je.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je “današnji dan – dan je kad se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, u obrani naše slobode, demokracije, naše države. Zahvalni smo svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život, svoje zdravlje za obranu domovine.”

Na upite novinara što bi trebalo napraviti u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji za Hrvatsku, Josipović je odgovorio da se “pokušalo i pokušavat će se i dalje”, dodavši kako je uvjeren da će se uspjeti.

Na pitanje nedostaje li u Hrvatskoj optimizma Josipović je rekao da teška vremena dugo traju, no, dodao je, “ja uvijek ističem da je optimizam mirodija bez koje nema uspjeha i zato želim da pogledamo prvo one kojima je teško, a posebice one gospodarstvenike koji su uspješni. Ima uspješnih. Vjerujte ja obilazim često gospodarske subjekte, i ima onih za koje se malo zna, koji uspješno posluju, koji plaćaju poreze, plaće radnicima, a što je posebno važno, ostvaruju i dobar prihod. Takvi trebaju biti uzor. I država treba učiniti sve da potakne one koji znaju, mogu i hoće jer takvih ima u Hrvatskoj”, zaključio je.

Na pitanje i konstataciju novinara da se u Okučanima teško živi, a ovdje političari dolaze jedanput godišnje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako se “nažalost u cijeloj Hrvatskoj teško živi jer kretanja u gospodarstvu i pokazatelji govore da je hrvatsko gospodarstvo pred kolapsom zahvaljujući nečinjenju ove Vlade u dvije i pol godine”.

“Oni zapravo ne čine, bave se aferama, bave se sami sobom, sinekurama, namještanjima svojih kumova i prijatelja”, rekao je Karamarko, dodavši da se ipak, na obljetnicu Bljeska, kojim se oblježava početak oslobađanja Hrvatske od velikosrpske okupacije, ne treba baviti lošom Vladom.

“Ovo je presvečani i prevažan dan za sve nas da bismo se bavili lošom Vladom i jednom lošom epizodom u povijesti naše države, a to je upravo njihov mandat. Na današnji dan počela je velika akcija Bljesak. Počelo je oslobođenje Hrvatske od velikosrpske četničke okupacije i doista moramo biti ponosni; moramo se sjećati svih tih naših prijatelja, domoljuba, branitelja, posebno onih koji su živote dali za slobodu Hrvatske”, rekao je Karamarko.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah