Aktivnosti u sklopu akcije “Prevencija huliganizma”

Foto: fah

Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, danas 15. prosinca 2017. u CineStaru Zagreb, sudjelovali su na preventivnom programu „Stop huliganizmu“, stoji na stranicama MUP-a.

Riječ je o projektu u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“, kojemu je cilj promicanje kulture tolerancije, dijaloga, nenasilja i nediskriminacije te prevencija svih oblika govora mržnje.

Navedeni projekt Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s nadležnim državnim institucijama, jedinicama lokalne i područne samouprave, sveučilišnom i znanstvenom zajednicom, sportskim organizacijama, klubovima i udrugama, organizacijama civilnog društva, medijima, odgojno-obrazovnim ustanovama, javnim osobama (sportašima, glazbenicima, umjetnicima) i policijama drugih zemalja.

„Izuzetno sam zadovoljan što je Ministarstvo unutarnjih poslova upriličilo danas ovu manifestaciju koja je dio jednog pojačanog rada na prevenciji huliganizma u Republici Hrvatskoj. Ove godine smo odlučili obići sve policijske uprave s ovakvim programima kojima je cilj ukazati mladim generacijama na važnost kulture dijaloga, tolerancije, nenasilja, nediskriminacije, dakle sve ono što čini kulturu življenja jedne države koja je članica Europske unije. Represivni dio policijskog posla nije jedini način borbe protiv huliganizma, ključna je prevencija koja je najispravniji put kako se nositi s problemom nasilja na športskim stadionima i drugim oblicima huliganizma, kod govora mržnje radi se o tome da je to korak do ili počinjenje kaznenog djela“, kazao je ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Na današnjoj javnoj manifestaciji u zagrebačkom CineStaru prisustvovao je Gerhard Klotter, predsjednik policije pokrajine Baden-Württemberg, s kojom Ministarstvo unutarnjih poslova godinama surađuje. Ministar dr.sc. Davor Božinović i predsjednik policije Gerhard Klotter prethodno su u Ministarstvu unutarnjih poslova održali bilateralni sastanak na kojem su dogovorili konkretne korake oko buduće suradnje i razmijenili iskustva o mjerama koje jesu odnosno mogu smanjiti ili spriječiti društveno neprihvatljivo ponašanje na javnim događanjima, sa svrhom daljnjeg jačanja aktivnosti protiv huliganizma.

„U okviru ove suradnje na području prevencije koja je započela 2003. godine radili smo kao ravnopravni partneri na osmišljavanju novih preventivnih projekata, razmjenjivali smo iskustva i gledali smo kako se situacija po pitanju prevencije može još poboljšati. Trenutačno radimo na tome da naši projekti na području prevencije budu mjerljivi na način da definiramo čimbenike pomoću kojih ćemo moći pratiti uspjeh takvih programa“, izjavio je predsjednik policije pokrajine Baden-Württemberg Gerhard Klotter.

Današnji program u zagrebačkom CineStaru obogatila je projekcija preventivnoedukativnog filma „Na domaćem terenu – Heimspiel“, kao i brojni video prikazi i spotovi usmjereni na sprječavanje huliganizma i govora mržnje.

MUP na svojim stranicama navodi kako je “svjesno je da se radi o širem društvenom fenomenu i zato su na današnjoj manifestaciji aktivno uključili i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnji državni ured za šport, ali i međunarodne partnere poput Ministarstva unutarnjih poslova njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, a podršku ovom hvale vrijednom projektu dali su i mnogi ugledni sportaši.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt