Anka Mrak Taritaš i zloporaba ovlasti: Proračun Grada Zagreba – s koliko novca bi raspolagao novi gradonačelnik?

Foto: Fah

Gradski proračun za 2017. složen je i opsežan dokument koji prikazuje iz kojih se izvora prikuplja i troši gradski novac. Gradska skupština je 20. prosinca 2016., nakon drugog čitanja i rasprave, izglasala proračun za 2017. i projekcije za 2018.–19.

Prema kalendaru propisanom u Zakonu o proračunu, gradski se proračun donosi temeljem godišnjih Vladinih Smjernica ekonomske i fiskalne politike te Uputa Ministarstva financija za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U proračunu Grada u 2017. planira se 9,05 mlrd. kuna prihoda i 9,07 mlrd. kuna rashoda. Istodobno s prijedlogom proračuna za 2017., usvojene su i projekcije proračuna za 2018. i 2019. Procjenjuje se da će prihodi i rashodi u 2018. i 2019. bilježiti blagi rast u skladu s očekivanim rastom BDP-a.

> Marko Ljubić: Kad čovjek sluša HNS-ovu Mrak Taritaš može pomisliti da će se birati nekakav računovođa

Skupština Grada Zagreba usvojila je s 29 glasova ‘za’ i 22 ‘protiv’ proračun za 2017. godinu u visini od 7,5 milijardi kuna bez proračunskih korisnika, odnosno 9,3 milijarde ako se pribroje i oni.

Neki kandidati za gradonačelnika Zagreba već su imali prigode pokazati svoj način raspolaganja javnim novcem. Kandidatknju HNS-a i SDP-a Anku Mrak Taritaš tako posljednjih dana sustižu optužbe da je zloupotrijebila ovlasti pri raspodjeli sredstava za obnovu infrastrukture u Gunji.

Načelnik Gunje iznosi teške optužbe za Anku Mrak Taritaš!

“Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6800 kuna po metru četvornom s uključenim porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6940 kuna po metru četvornom”, upozorio je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić u subotu na konferenciji za novinare.

HNS-ova Mrak Taritaš: Krađa poplavljenih – gdje je završio novac namijenjen Gunji?

“Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš”, istaknuo je dodavši da od DORH-a i drugih nadležnih institucija u Hrvatskoj očekuje da se ispitaju troškovi obnove stambenih objekata u Gunji kazavši kako je obnova obiteljskih kuća nakon poplave koja je 2014. zadesila Gunju pretplaćena.

(VIDEO) Čačić o aferi Mrak-Taritaš s obnovom od 1.700 eura po kvadratu

“Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, ustvrdio je Lucić.

Izvor: narod.hr/zagreb.hr