Anka Mrak Taritaš i obnova kuća u Gunji pod istragom DORH-a?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo je izvide o građevinskim radovima na kućama u poplavljenim selima Cvelferije, prenosi Jutarnji list.

Načelnik Gunje iznosi teške optužbe za Anku Mrak Taritaš!

Epilog je to više medijskih napisa te anonimnih prijava u kojima se navodilo kako je Ministarstvo graditeljstva preplatilo radove. Zbog toga se na udaru našla i tadašnja ministrica Anka Mrak-Taritaš, koja se medijski prikazivala kao junakinja obnove poplavljenih Gunje, Rajeva Sela, Strošinaca…, a danas je pozivaju na odgovornost zbog, kako ju se optužuje, preplaćenih radova.

Hrvoje Lucić, načelnik Gunje, također se pridružio pozivu državnog odvjetništva na istragu. Nepravilnosti prilikom obnove i odgovornosti bivše ministrice Mrak-Taritaš prisnažio je naručivanjem procjene vrijednosti sagrađenih kuća, a koja je prema podatcima sudskog vještaka iz Zagreba, procijenjena na 6490 kuna po kvadratu.

HNS-ova Mrak Taritaš: Krađa poplavljenih – gdje je završio novac namijenjen Gunji?

S obzirom da je Ministarstvo tvrtkama plaćalo 12.750 kuna po kvadratu, bivša ministrica, a danas kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, suočena je s ozbiljnim optužbama. Lucić je nakon dobivenog mišljenja vještaka pozvao nadležne institucije da ispitaju sve okolnosti.

“Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, ustvrdio je Lucić.

“Rečeno mi je da će istraga biti pokrenuta po službenoj dužnosti. Mene nitko nije kontaktirao, niti sam čuo da su bilo koji istražitelji bili u Gunji, uzimali izjave ili tražili dokumentaciju”, rekao je Lucić.

(VIDEO) Čačić o aferi Mrak-Taritaš s obnovom od 1.700 eura po kvadratu

Iz vukovarskog ODO-a su, pak, izvijestili da su izvide pokrenuli “povodom podneska s priloženim člancima u kojima se navodi da su građevinske tvrtke koje su izvodile radove ugrađivale manje kvalitetne materijale, a u troškovniku prikazivale kvalitetnije i skuplje, odnosno iznose se tvrdnje da su tvrtke koje su izabrane na natječaju za obnovu uz proviziju davale, odnosno prepuštale poslove malim tvrtkama, te su prema tvrdnjama novinskog članka zarađivale na opisani način a da posao faktično nisu izvršile”.

> (VIDEO) Hrvoje Lucić: HNS-ova Mrak-Taritaš osobno je odobravala pojedine ugovore o obnovi po cijeni od 1700 eura za kvadrat – sad je na potezu Cvitanov DORH

Pravni stručnjak i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević, koji je prvi komentirao aferu, još prije desetak dana u Bujici, prije dva dana ponovio je svoja zapažanja. Nakon podrobne analize ugovora i drugih dokumenata iz Ministarstva graditeljstva, Kovačević je došao do zaključka da su neki kvadrati u Gunji plaćani čak i više od 1700 eura.

“Vještak je procijenio da je kvadratni metar obnove mogao iznosti najviše 963 eura za novoizgrađene kuće od 70 metara kvadratnih. Takva kuća koštala je 121 tisuću eura i ispada da je plaćeno 56 tisuća eura više nego što je trebalo platiti po svakoj kući! Što se tiče kuće od 85 kvadrata, cijena izgradnje bila je oko 1,2 milijuna kuna, 161 tisuće eura ili čak 1.905 eura po kvadratu! Prema ovim podatcima, kod tih kuća zamračeno je nevjerojatnih 82 tisuće eura! Kada u obzir uzmemo sve kuće, proistječe da je zamračeno najmanje 17 milijuna eura! To bi mogli nazvati novim kaznenim djelom – poratnim profiterstvom, u kojem se koriste ljudske sudbine i velike nesreće za zaradu. Sve je jasno, a mi još uvijek nemamo ni priopćenja DORH-a, što dovoljno govori kako organi ‘pravne države’ rade svoje posao,” rekao je Kovačević u Bujici, još jednom upozorivši na selektivno hrvatsko pravosuđe: “Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i njegovi zamjenici pratili su medije i dobro znaju što se događa, a dobili su i izvješće ovlaštenog sudskog vještaka. Ima previše osnovane sumnje da što prije pokrenu istragu i kazneni postupak protiv odgovornih osoba”, istaknuo je Kovačević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr