Ante Beljo: O simbolima prošlosti i sadašnjosti u Republici Hrvatskoj i onima koje je Austrija zakonom zabranila

Manipulacija hrvatskim povijesnim znakovljem je svakodnevna, a za one koji nikada nisu željeli samostalnu Hrvatsku državu svaki povijesni hrvatski simbol nastoje povezati s NDH i ustašama pa preko njih s fašizmom i nacizmom, kao da hrvatski narod u 20-om stoljeću nije bio podjednako velika žrtva svih triju totalitarizama: fašizma, nacizma i komunizma. Začuđujuće je da se unatoč današnjoj visokoj tehnologiji još uvijek u medijima i na sudovima ne pojavljuju imena onih koji Hrvatsku „ukrašavaju“ nacističkim svastikama počevši od one na Poljudu u Splitu pa nadalje! Posebno nam je takve podvale u iseljeništvu činila Udba i njihovi agenti u vrijeme bivše Jugoslavije.

Službeno znakovlje iz vremena NDH

 

„Sam ustaški znak i ustaško ime u smislu naziva za Pavelićevu ustašku organizaciju prvi se put pojavljuje na naslovnici lista Ustaša u svibnju 1930. U to je vrijeme Pavelić riječ „ustaša” držao za hrvatsku istoznačnicu riječi „revolucionar”, na što upućuje i izgled ustaškog znaka, koji se u svom konačnom obliku redovito pojavljuje na posljednjim stranicama lista Ustaša od početka 1932. Među krakovima plavog slova ,,U” položena je srebrna ručna granata iz koje izlazi crveni plamen (goruća bomba), a u sredini kruga granate položen je mali hrvatski grb u boji s početnim bijelim (srebrnim) poljem. Goruća bomba posuđena je iz talijanskih i francuskih revolucionarnih tradicija prve polovice 19. stoljeća, što također upućuje na Pavelićevo shvaćanje svoje organizacije kao revolucionarne.

 

Ustaški znak kakav je usvojen početkom tridesetih godina ostao je u uporabi i kasnije, a njegov izgled nije promijenjen ni nakon što je dotadašnji UHRO (Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija) postao vladajućim Ustašom, Hrvatskim oslobodilačkim pokretom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.”

Znak: Ustaše – Hrvatska revolucionarna organizacija

 

Narodne novine„Simboli nove države određeni su Zakonskom odredbom o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda od 28. travnja 1941., koja je objavljena 30. travnja 1941. Tu su Zakonsku odredbu u istom broju Narodnih novina u kojem je objavljena pratile i slike grba i zastava u boji.  Slični prilozi u boji bili su sljedećih dana objavljeni u brojnim službenim izdanjima, a crno-bijeli i prilozi u boji objavljeni u ostalim publikacijama nove su simbole približili cijeloj hrvatskoj javnosti. Izgled grba NDH određen je § 1. te Zakonske odredbe, a bila je riječ o štitu „sa 25 četvorinskih polja, bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno).

 

Naslovnica Narodnih novina od 30. travnja 1941. sa slikama državnih simbola NDH i tekstom Zakonske odredbe o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih samoupravnih ureda od 28, travnja 1941.

 

Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike tropletne vitice iste crvene boje, koja uokviruje bijelo polje, u kojem je veliko slovo U tamno modre boje.”  Izgled državne zastave određen je § 2., po kojem je to „zastava sa tri vodoravno položena polja i to: najviše crveno (boje krvi), pod njim bijelo, a pod tim modro. Visina te zastave prema širini je u omjeru 2:3 ili 2:5.

U sredini bijelog polja je državni grb Nezavisne Države Hrvatske bez tropletne vitice. Postavljen je od crvenog i modrog polja daleko, koliko je duga stranica jedne četvorine u grbu.

Na crvenom polju kraj koplja nalazi se vitica, kao ona na grbu, izvedena crveno tako, da je njena površina ostavljena bijela. U njenom bijelom polju je veliko tamno modro slovo U.” Zanimljivo je da je uz to propisano i da unutar „države ostaje svagdje osim na državnim i samoupravnim zgradama do daljnje odredbe u uporabi dosadanja hrvatska narodna zastava: crveno, bijelo i modra u vodoravnom položaju.”

 

Navedeni opisi grba i zastave pokazuju da je njihov izgled bio detaljno opisan te inačice bez tropletne vitice i slova „U” nije moguće smatrati grbom i zastavom NDH („ustaškim grbom i zastavom”), kako to neki danas čine. (Mario Jareb, str. 271)

 

 

Službeno znakovlje Republike Hrvatske

 

 

Izgled grba Republike Hrvatske uređen je člankom 7. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske: Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredam od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1:2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1:1. „NN (str. 350.)

 

Grb Republike Hrvatske

 

Zastava Republike Hrvatske

 

Zastava predsjednika Republike Hrvatske

 

„Izgled zastave Republike Hrvatske uređen je člankom 10. spomenutog Zakona: Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine: dužine zastave je 1:2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.“ Spomenuti Zakon prethodio je donošenju Ustava Republike Hrvatske 22. prosinca i njegovog članka 11., koji se je također odnosio na državna obilježja: „Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrenih) polja.“

„Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini.“ (M. Jareb, str. 351.)

 

Grb i zastava Hrvata u BiH

 

Poseban grb Hrvata u Bosni i Hercegovini, na hrvatskoj trobojnici zamijenio je dotad korištene inačice hrvatskih šahiranih grbova. Na taj je način nastala i zastava Hrvata u BiH. Otad do danas taj se grb i zastava neprekinuto koriste kao službena obilježja hrvatskoga naroda u toj zemlji, a na to nisu utjecale ni promjene koje su se u međuvremenu događale.

 

 

Grb Hrvata u BiH i HVO-a

 

 

Zastava Hrvata u BiH

 

Zlonamjerne interpretacije

 

Skandalozno je bilo čuti i pročitati prošle godine optužbe na račun predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se u New Yorku slikala s iseljenicima iza „ustaške zastave”, a te optužbe su kulminirale poslije komemoracije na Bleiburgu 2018. godine; radilo se zapravo o tradicionalnoj hrvatskoj povijesnoj zastavi s grbom i bijelim početnim poljem na grbu koja se upotrebljava od sredine 19. stoljeća do danas i nije ni u kakvoj koliziji s današnjom službenom državnom zastavom i grbom Republike Hrvatske.

 

 

Povijesne hrvatske zastave

 

 

Povijesni hrvatski grbovi

 

Nikada nije bio upitan raspored boja crven, bijeli, plavi i hrvatski grb (bilo s bijelim ili crvenim početnim poljem). S takvim zastavama s grbom bijelog ili crvenog početnog polja Hrvati su nastupali diljem svijeta i pronosili hrvatsko ime, a posebno u vrijeme kada je u Hrvatskoj bila zabranjena svaka hrvatska zastava. To će oni činiti s ponosom i u budućnosti. Činjenica je također da oko polovice hrvatskog naroda živi izvan RH i da većina njih nema hrvatsko državljanstvo ali su na isti način ponosni i na simbole svoje matične države, ali i svoje nacije i tradicije.

 

Činjenica je i to da je najčešće u povijesti o boji prvog početnog polja na grbu odlučivala podloga na kojoj je iscrtavana.

 

Čim manje strogosti, oko znakovlja tim manje ostaje prostora za cjepidlake i podmetanja za zlonamjernike. Onima koji nam žele inscenirati vječne igre podjela uvijek će naći dovoljno razloga za to!

 

 

 

Koje je simbole zabranila Republika Austrija zakonom od 1. ožujka 2019.

 

Opis zabranjenog znakovlja

 

RECHTSINFORMAHONSSYSTEM DES BUNDES

https://www.ris.bka.gv.at

 

 

Simboli grupacije „Ustaša”: Srebrnasta granata iz koje izlazi crveni plamen, na kugli se nalazi grb s bijelo-crvenim uzorkom šahovske ploče (lijevo gore počinje bijelim poljem), i koja je okružena plavim prema gore otvorenim okvirom (u obliku slova U sa završnim crtama (serifima).

 

 

Simbolizirani grb s bijelo-crvenim uzorkom šahovske ploče (lijevo gore počinje bijelim poljem), iznad toga nalazi se slovo U sa završnim crtama (serifima) plave boje, okruženo je crveno-bijelim ukrasom.

 

Riječ je o dva simbola: prvi, o simbolu Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija i drugo: ustaški grb, pa prema tome i zastava s ustaškim obilježjem na crvenom polju zastave (kako smo to već naveli u tekstu i što nije bilo potrebno posebno navoditi u austrijskom obrazloženju.)

 

 

 

Ante Beljo,

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.