U Hrvatskoj se rad restorana i hotela na Badnjak i Staru godinu produžio za dva sata. Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb rekao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4, kako je ovo polovična odluka za ugostitelje koji organiziraju doček Nove godine.
– Pozdravljamo odluku, ali produženje radnog vremena trebalo je biti do 4 sata. Ne možemo shvatiti zašto je ograničenje do 2 sata, a ne do 4, rekao je.
Na pitanje kakav je interes ljudi za slavljem, Biljan je rekao kako je znatno manji nego nekada, ali još uvijek postoji.
Naglašava kako je za ugostitelje ova godina bila puno teža nego prošla, posebno za caffe barove koji su devastirani.
– Kada govorimo o COVID-u moramo razmišljati o mentalnom stanju naših građana, ali i djelatnika u ugostiteljstvu, govori Biljan i dodaje kako je pogubna situacija za male caffe barove u kojima je situacija pogubna jer u njima rade čitave obitelji.
Biljan je istaknuo kako nikakve potpore ne dobivaju od države. Kako kaže, mjere su prestale biti na snazi od trenutka kada su kafići počeli raditi.
– Mi 3 godine apeliramo kod Vlade da se porezno rasteretimo. To je brzi i jednostavan put da „prodišemo”, rekao je i dodao kako je stopa PDV-a u Hrvatskoj 25 posto, a u zemljama EU koje se bave turizmom ta je stopa 10 posto.
Poručuje kako se stopa PDV-a mora smanjiti i na taj će se način zadržati radna mjesta, dobit ćemo sredstva s kojima ćemo moći plaćati svoje obaveze prema državi.
– Ministar financija je rekao kako nema prostora za smanjenjem PDV-a za ugostitelje, rekao je.
Biljan govori kako su mali poduzetnici otišli iz Hrvatske zbog poreza, a djelatnici su otišli zbog niskih plaća i velikih doprinosa na istu.
– Apel obrtnika glasi „porezno nas rasteretite”, zaključio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa