Bandić u Zagrebu podiže spomenik žrtvama Holokausta: ‘Pisat će ono što bude trebalo pisati’

Zagreb, 1.6.2019 - U povodu 19. obljetnice stupanja na dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić (na slici) pozvao je novinare na "susret na terenu", na jednom od aktualnih gradskih gradilišta - gradilištu Žičare Sljeme. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je izjavio da se podići spomenik žrtvama holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom, dodavši da će na njemu pisati ono što “bude trebalo pisati”.

“Spomenik holokausta, prvonagrađeni rad, ide na odabranu poziciju. To ćemo napraviiti i to je dug Hrvatske prema svima stradalima u holokaustu”, poručio je Bandić poslije konferencije Digitaln@HR.

Dodao je da će na spomeniku pisati ono što “bude trebalo pisati”, kao i da proces dogovora ide svojim tijekom.

“Hrvatska će sama odlučiti po tom pitanju i nitko joj neće postavljati uvjete”, rekao je Bandić.

Radovi na spomeniku autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine još nisu počeli, a Grad Zagreb podići će ga u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama holokausta, prema Bandićevom prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ), Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Ilana Mora.

ŽOZ i WJC smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta. Mor je naglasio da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.

Gradonačelnik nije htio komentirati izmjene Gradskog urbanističkog plana (GUP), kao ni otvoreno pismo arhitekata i urbanista, koji su nedavno zatražili sudjelovanje struke i javnosti pri izmjeni GUP-a, navodeći da nacrt izmjena za “Zagrebački Manhattan” nije javno raspravljen te da je njegovo donošenje proceduralno neprihvatljivo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina