Baukov ZŽP na Ustavnom sudu

Ustavnom sudu počeli su pristizati prijedlozi za ocjenom ustavnosti Baukovog ZŽP. Prvi prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijela je Apologetska udruga Blaženi Ivan Merz i tim se prijedlogom zakon pobija u cijelosti  „zbog grubog kršenja odredbe čl. 62. st. 2. Ustava RH”. Riječ je o odredbi koja glasi: „Brak je životna zajednica žene i muškarca“, a koju je „kao ustavotvorac donio sam hrvatski narod na referendumu od 1. prosinca 2013. godine.“ Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola saborska većina izglasala je 15. srpnja ove godine s 89 glasova za i 16 protiv. Zakon je objavljen u Narodnim novinama 28. srpnja, što znači da stupa na snagu 4. kolovoza.

Iz prijedloga za ocjenu ustavnosti koji je sastavio odvjetnik Dario Čehić, a kojeg u cijelosti možete pogledati ovdje, izdvajamo:

„Iz cjelokupnog konteksta političke rasprave koja je prethodila donošenju Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola proizlazi posve jasnim, da je trenutna saborska većina – koja se na ustavnom referendumu iz 2013. godine vrlo odlučno zauzimala PROTIV referendumskog pitanja, ustrajući vrlo ogorčeno uz najsuvremeniju varijantu sekularističkog svjetonazora kojoj pripadnici saborske većine listom pripadaju – donijela taj zakon u očitom prkosu volji naroda izrečenoj na ustavnom referendumu, sa banalnim (i demokratski insuficijentnim) stavom „vidjet ćete vi čija će biti zadnja“. Pri tome se taj „vi“ – odnosi na hrvatski politički narod koji je iskoristio mogućnost da putem referenduma uzme ulogu ustavotvorca u svojoj vlastitoj državi.“

U prijedlogu se također navodi da je glavni argument na koji se tijekom rasprave o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu pozivala Vlada RH kao predlagatelj bilo Priopćenje Ustavnog suda RH od 14. studenog 2013. godine, pri čemu je insinuirala da je u tom priopćenju Ustavni sud RH tobože preporučivao donošenje baš takvog zakona u kojem se istospolnim parovima daje status braka. U priopćenju Ustavnog suda takvo se što ne navodi već se izrijekom navodi da države nemaju obvezu ni prema međunarodnim konvencijama ni prema presudama Europskog suda za ljudska prava izjednačiti u pravima istospolna partnerstva s pravima bračnih parova.

Osim što se velika pažnja u prijedlogu Darija Čehića posvećuje pravu na priziv savjesti, kako je objašnjeno u tekstu kojeg prenosimo, posebice se Ustavni sud poziva da zaštiti prava djece i roditelja koja im jamči Ustav RH te da odbaci posve neprihvatljive odredbe Zakona o životnom partnerstvu o „darivanju“ djece istospolnom partneru preko instituta „roditeljske i partnerske skrbi“. Životno je partnerstvo ovim zakonom posve izjednačeno s brakom, što se  u samom zakonu izrijekom navodi – „uz nekoliko iznimki u kojima se istospolnim partnerima daje veća prava nad djecom preostalog partnera, nego što bračni drugovi inače imaju nad djecom osobe s kojom su ušli u brak“. Tim se odredbama u Zakonu o životnom partnerstvu krše prirodna prava djece i roditelja koja su zajednička za čitavo čovječanstvo te „nikakav zakonodavac, ustavotvorac ili međunarodna konvencija ne mogu u bitnoj mjeri osloboditi roditelja od obveze da skrbi za vlastito potomstvo.“ Ta su prava, uostalom, međunarodnim konvencijama i zaštićena. U prijedlogu za ocjenu ustavnosti se navodi kako su te odredbe u potpunoj koliziji s hrvatskim ustavom i zakonima: „U pozitivnom hrvatskom pravu, dijete ima pravo na uzdržavanje i drugu skrb od svojega roditelja, a zapuštanje djeteta je kazneno djelo. Činjenica da je jedan od roditelja stupio u brak ili izvanbračnu zajednicu ne oslobađa preostalog roditelja obveze da skrbi za dijete“.

Osim toga, u procesu „darivanja“ djeteta životnom partneru nije predviđen nikakav nadzor državne vlasti te nije „propisana mogućnost da se biološki roditelj predomisli, ili da se odlukom nadležnog suda ukine takvo „darovanje“ djeteta. Dario Čehić navodi kako je u anglofonim zemljama vrlo naglašena aktivnost LGBT zajednice da se omoguće ovakva posvajanja, ali je do sada vrlo malo legislatura takvo što i dozvolilo. Hrvatska ovim zakonom radikalno istupa ispred uobičajene prakse većine zapadnih zemalja „igrajući“ se bezobzirno pravima djece i roditelja.

Integralni prijedlog za ocjenu ustavnosti Baukovog ZŽP, možete pročitati na usluzi Scribd ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: zdravstveniodgoj.com
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.