Beogradski mediji s velikom pozornošću i izravno prate Vučićev posjet Zagrebu

Foto: fah

Službeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj beogradski mediji u ponedjeljak prate s velikom pozornošću, a pojedini i izravno, objavljujući na svojim internetskim portalima tijek posjeta “iz trenutka u trenutak” ili uživo iz tv studija uz sudjelovanje politikih analitičara, diplomata ili novinara.

Uz izvješća o dočeku srbijanskog šefa države na Pantovčaku uz najviše počasti, mediji navode da je sastanak u četiri oka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića trajao “nešto više od sat vremena”.

Među ostalim, navodi se i da je hrvatska predsjednica gosta dočekala ispred svoje rezidencije u kaputu na čijim je rukavima zlatnim slovima na glagoljici izvezena riječ “hrabrost”.

U najavi sastanaka mediji su istaknuli i susret u četiri oka Vučića s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a potom mi posjet Saboru, gdje srbijanskog predsjednika očekuje predsjednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković.

Na popisu današnjih aktivnosti predsjednika Vučića i predsjednice Grabar Kitarović mediji navode i obraćanje dvoje predsjednika na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Mediji ističu i susret s polaznicima Akademije Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) i predstavljanje projekta “Budućnost Srba u Hrvatskoj” te posjet Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Regionalna TV N 1 prenosi izjavu bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor da je očekivala “osobnu ispriku i kajanje” srbijanskog predsjednika zbog njegove prošlosti i izjava koje je ranije davao.

“Vučić do sada nijednom gestom nije pokazao da se odmakao od izjava iz prošlosti”, rekla je Kosor za N1.

Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za vanjsku politiku izjavila je u specijalnom programu N1 da je komunikacija na najvišoj razini “prilika da se napravi rez na napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske”.

Uz ocjenu da su odnosi Beograda i Zagreba i današnji sastanci “važni za cijelu regiju”, Joksimović je rekla da je to “način da se riješe otvorena pitanja”, ali da “ne treba očekivati epohalni zaokret” u odnosima dviju zemalja.

Beogradski mediji podsjećaju i na ozračje u kojem je pripreman Vučićev posjet Zagrebu, te na uzajamne ocjene, optužbe i zahtjeve koji bi se mogli naći na stolu sugovornika na najvišoj razini danas i sutra u Zagrebu.

Izvor: Hina/sv