Oni koji su bili protiv ‘Lijepa li si’ žele Hrvatsku u balkanskom uredu za suradnju mladih!

Foto: yihr

Na summitu šefova država i vlada “Pariz – Balkan 2016” u ponedjeljak su ministar Miro Kovač i premijer Tihomir Orešković, između ostaloga, prisustvovali ceremoniji potpisivanja Ugovora o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih. Ovaj dokument su, temeljem Deklaracije usvojene na summitu u Beču u kolovozu prošle godine, potpisali premijeri Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Regionalni ured za cilj ima suradnju mladih i razmjenu ideja kao osnovu za buduću suradnju “temeljenu na suživotu, toleranciji, poštovanju ljudskih prava i različitosti”.

U Hrvatskoj postoji ogranak Inicijative mladih za ljudska prava koji smatra da bi se i Hrvatska trebala pridružiti ovom projektu. Tako su nedavno održali konferenciju “Suočavanje s prošlošću – perspektiva mladih”, gdje je vršna direktorica hrvatske Inicijative Morana Starčević ustvrdila da “pomirba bez Hrvatske, u kontekstu područja bivše Jugoslavije, nema smisla”.

Tko i što se krije iza Inicijative mladih za ljudska prava?

Jedan od potpisnika apela za povlačenje pjesme Lijepa li si kao pjesme hrvatske reprezentacije na EURU 2016., u ime Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska je njihov programski direktor Mario Mažić.

“Inicijativa je osnovana s osnovnim ciljem da pridonese spriječavanju ponavljanja nasilnih sukoba na području bivše Jugoslavije. No, u Inicijativi razumijemo da za osiguranje trajnog mira nije dovoljno samo instrumentalno onemogućiti sukob. Kako bi stanje mira bilo osigurano, potrebno je izgraditi stabilne i učinkovite, ali istovremeno responzivne i odgovorne institucije, temeljene na principima demokracije i ljudskih prava”, isticao je Mažić o Inicijativi mladih za ljudska prava.

Tko je Mario Mažić, koji je tražio da se zabrani pjesma ‘Lijepa li si’?

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska otvoreno se također pridružila SDP-ovoj kampanji “Hrvatska može bolje” za rušenje aktualne Vlade, porukama sličnim kao i brojne udruge kojima je SDP dijelio milijarde, a koje ovih dana zatrpavaju medijski prostor vikom, prosvjedima, transparentima uz objave na društvenim mrežama.

Inicijativa mladih za ljudska prava – za što se zalažu oni koji su protiv pjesme Lijepa li si

Inicijativa mladih za ljudska prava korisnica je Institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruga 2016.-2018., a financijski ju podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Riječ je o hrvatskoj javnoj instituciji preko koje brojne nevladine udruge, kao i Platforma 112 opterećuju državni proračun, a ove godine, nakon što im je iznos smanjen za 20 milijuna kuna, odmah su predsjednica Željka Leljak Gracin i drugi članovi iz reda civilnog društva najavili svoje ostavke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr