Biskup Mate Uzinić o pozdravu ‘Za dom spremni’, preimenovanju Trga maršala Tita…

Foto: fah

O podjelama u hrvatskom društvu i o zahtjevu za skidanje HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu , oglasio se dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

„Nažalost, podjele su, uz iznimku kratkog razdoblja Domovinskog rata, konstanta hrvatskog društva. Nismo uspjeli stvoriti zajednički nacionalni konsenzus po pitanju naše prošlosti, osobito u odnosu na dvije ideologije dvadesetog stoljeća, pa im dopuštamo da nas dijele i u sadašnjosti“, istaknuo je dubrovački biskup.

Govoreći o spomen ploči braniteljima HOS-a u Jasenovcu i pozdravu „za dom spremni“, biskup naglašava kako se sporni pozdrav koristio u dva različita povijesna razdoblja.

„Pod tim pozdravom u jednom povijesnom kontekstu prepoznajemo mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima, dok s druge strane u sasvim drugačijem povijesnom kontekstu prepoznajemo brojne mladiće i branitelje, na poseban način članove HOS-a koji su pod tim znakom ginuli i borili se za slobodu naše domovine. Spomenik s tim natpisom nije podignut onim prvima. On je podignut ovim drugima, braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu.“

Skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma koji se odvio nekoliko dana prije donošenja odluke o preimenovanju Trga maršala Tita biskup Mate Uzinić okarakterizirao je žalosnim jer gotovo tri desetljeća nakon izlaska iz komunističkog sustava koji uspoređuje s „egipatskim ropstvom“, ima onih koji još uvijek plaču za svojim privilegijama.

Dotaknuvši se preimenovanja zagrebačkog trga, biskup Uzinić rekao je kako osoba koja izaziva tolike podjele u društvu ne bi smjela biti počašćena jednim od najljepših trgova i nastavio:

„Ne umanjujući ništa od njegove političke važnosti, osobito kroz doprinos pokretu otpora protiv nacizma i fašizma ostaje činjenica da je on bio komunistički diktator pod čijim su zapovjedništvom gušene temeljne ljudske slobode i počinjeni veliki zločini. Ne razumijem zašto bismo se u njegovu slučaju i općenito u slučaju komunističkih zločina ponašali drugačije nego u slučaju „za dom spremni i ustaških zločina.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list