(VIDEO) Bivši državni inspektor Branko Jordanić o novoj Mikulićevoj funkciji: ‘Ovo je stranačko uhljebljivanje’

Foto: Snimka zaslona

Po prvi puta služba Glavnog državnog inspektora dobila je i stranačku iskaznicu, i to HDZ-a, jer do sada je ova služba bez obzira na sve utjecaje politike bila – nestranačka. Politička instalacija Andrije Mikulića, predsjednika HDZ-a Zagreba, na poziciju Glavnog državnog inspektora izazvala je gomilu negativnih reakcija u državi. Javnost i struka to percipira kao uhljebljivanje stranačkih kadrova HDZ-a i to, prema percepciji, nesposobnih za obavljanje te službe.

Tako misli i bivši utjecajni i dugovječni Glavni državni inspektor od 2002. do 2014. Branko Jordanić: “Takve institucije ne trpe strančarenje. Otvoren je put za političko uhljebljivanje, a to će voditi negativnoj percepciji građana. Katastrofa je da je Inspektorat politiziran, to će voditi teledirigiranim kontrolama, kojima će biti cilj pokoriti neposlušne. Poznajem Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer”, kaže Jordanić za express.hr. 

No, to nije jedini problem za Jordanića. Nakon što su četiri godine djelovali izdvojeno u nekoliko sustava jer ih je iz nepoznatih razloga rasturila SDP-ova Vlada Zorana Milanovića, državne se inspekcije od 1. travnja ponovno vraćaju pod istu kapu.

Iako nema puno informacija o tome u kojoj je fazi priprema za preuzimanje inspekcijskih poslova (17 inspekcija iz osam ministarstava prelazi u Državni inspektorat), treba podsjetiti da je najveći pesimist kad je u pitanju uspjeh budućeg Državnog inspektorata nekadašnji glavni državni inspektor Branko Jordanić koji je prije nekoliko mjeseci Lideru izjavio da će budući Državni inspektorat ‘biti preglomazan, bez kadrova i da će trebati tri do pet godina da uopće profunkcionira, iako je i to pitanje’.

“Hvalevrijedan projekt, ali projekt koji se provodi s ozbiljnim suradnicima i koji znaju temu, tri do pet godina. To se ne radi unutar mjeseca, dva, tri, četiri. To se ne radi populistički”, rekao je Jordanić za RTL Direkt krajem 2018. godine.

“To je ta mantra ministara kada se dogodi neka afera, mi ćemo poslati našu inspekciju. Nema naše inspekcije, postoji državna i to je osnovna greška koja se desila kada se bivši inspektorat raspustio. Ovaj inspektorat i namjeru stavaranja ovakvog inspektorata, bojim se reći, u ovom trenu može provesti samo Leonardo da Vinci i nitko drugi”,, ocijenio je Jordanić za RTL:

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/express.hr/lider.hr/rtl.hr