Bivši ministar koji je za Plenkovića ukrao referendum pod novim istragama: USKOK tereti Kuščevićevu suprugu i šogora

Foto: Fah

Državno odvjetništvo zatražilo je od Sabora skidanje imuniteta Lovri Kuščeviću, bivšem ministru uprave koji je najpoznatiji po tome što je kršenjem procedura i zakona pomogao premijeru Andreju Plenkoviću u onemogućavanju održavanja referenduma o pravednijem izbornom sustavu GI Narod odlučuje.

Prvu je istragu protiv njega USKOK pokrenuo prošle godine zbog prenamjene zemljišta i niza malverzacija zbog čega otišao iz Vlade i postao saborskim zastupnikom, a sada se u zahtjevu za proširenjem istrage sumnjiče i njegov šogor, supruga te jedan splitski poduzetnik.

USKOK ga sumnjiči za niz djela, između ostalog da je od općine tražio da se područje Uvale Gruška uvrsti u prostorni plan radi izgradnje građevina, zbog čega mu je splitski poduzetnik kao protuuslugu prepustio vlasništvo na dijelu nekretnine, prenosi RTL.

Osim Kuščevića sada je pod službenom sumnjom USKOK-a i njegova supruga koju sumnjiče da je prenamjenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište zaradila više od tri milijuna kuna. I to tako da su zemljište koje su kupili za 13 kuna po kvadratu – prodali za 762 kune, prešutivši vlasnicima da im nekretnine udovoljavaju uvjetima za prenamjenu.

Sve njegove nekretnine USKOK sada provjerava kako bi se utvrdilo jesu li stečene na zakonit način.

Bivši ministar rekao je za Dnevnik Nove TV da još nije dobio rješenje o proširenju istrage pa prema tome ne može ni komentirati ovo proširenje istrage.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

>(VIDEO) Povjerenstvo za sukob interesa pokreće čak tri postupka protiv Kuščevića

>Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Tko je Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a i Šeksov kum koji oštro brani bivšeg ministra Lovru Kuščevića?

>Dr. Markić: ‘Očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri potpisa birača za referendum Narod odlučuje’

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr