Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

Foto: fah

Novo u seriji otkrića o imovini Lovre Kuščevića otkriva neshvatljivu toleranciju premijera prema ministru “izgubljenom u nekretninama”, te da Kuščević baš i nije bio posve iskren kad je na upit novinara televizije N1 tumačio kako se mladi čovjek nakon završetka fakulteta vrlo jednostavno može obogatiti i za dvadesetak godina rada steći imovinu vrijednu 8,5 milijuna kuna, piše Marinko Jurasić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešutio je da je potrebno još nešto, a što je to, možda nam otkriju neki od istražitelja koji rade na njegovu slučaju. Ministrova supruga je u Nerežišćima prije desetak godina kupila tri parcele zemljišta, na kojima su lani već basnoslovno zaradili, i još će. Novinari 24sata objavili su kupoprodajne ugovore za građevinsko zemljište koje je 2009. kupila za 60.000 kuna, a 2018. ih prodala za 1,4 milijuna kuna, s tim da joj je od 4000 m2 ostalo još nešto više od pola te površine, koja je u ministrovoj imovinskoj kartici sada procijenjena 1,3 milijuna kuna.

>Istražitelji zainteresirani za Kuščevićevu imovinu: Ovo je 8 pitanja na kojih treba odgovoriti

>(VIDEO) Kuščević prijeti: ‘Radi se o organiziranom napadu na mene, vrlo brzo će netko za to odgovarati’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa kad se zbroje kupoprodajna cijena prodanog dijela građevinskog zemljišta i procjena dijela koji je ostao u vlasništvu, ispada da je ukupna vrijednost tog zemljišta 2,7 milijuna kuna. Ponavljamo, a zemljišta su u tri navrata, 9. prosinca 2008., 5. siječnja 2009. i 30. studenog 2009. plaćena ukupno samo 60.000 kuna.

S tim da je Kuščević u imovinskoj kartici iz 2009., koja nije javno dostupna, ali je njezin dio ministar dao objaviti kad je gostovao na NovojTV, vrijednost tih zemljišta procijenio već tada 200.000 kuna, da bi u kartici koju je podnio 12. siječnja 2016. procjenu vrijednosti povećao na 750.000 kuna, što je još uvijek bila vrlo pesimistična Kuščevićeva procjena koje se je držao još i u imovinskoj kartici koju je podnio 31. listopada 2018. godine.

Unatoč tomu što je ministrova supruga kao prodavateljica još 7. lipnja 2017. sklopila predugovor, a 24. ožujka 2018. i ugovor o kupoprodaji zemljišta za iznos od 200.000 eura, Kuščević u imovinskoj kartici iz listopada 2018. nije mijenjao vrijednost nekretnine. S tim da je Zorani Kuščević isplaćena kapara od 10.000 eura, a kupac se obvezao ostatak isplatiti u roku od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro Kuščević i njegova supruga, dakle, sve vrijeme nisu znali, kakvo zapravo bogatstvo imaju u vlasništvu, desecima puta veće nego su ga platili, 13 puta vrijednije nego što su prvotno mislili da mu je vrijednost, a gotovo četiri puta vrijednije i od njihovih najoptimističnijih procjena u imovinskoj kartici.

To čudesno povećanje vrijednosti te nekretnine obitelj Kuščević može zahvaliti Općinskom vijeću Nerežišća, koje je donijelo odluku o prenamjeni, i kako je Svemir Obilinović, sadašnji načelnik općine, koji je naslijedio Lovru Kuščevića, koji je na toj poziciji bio od 2005-2015, rekao novinarima 24sata prenamjena se dogodila 2011. kad je izmijenjen prostorni plan.

Ali, ako ste pomislili kako ste tu uhvatili Lovru Kuščevića u sukobu interesa, varate se. Kuščević je među dokumentima koje je dao NovojTV priložio i zaključak kojim kao načelnik općine Nerežišća ovlašćuje upravo Obilinovića, tada pročelnika uprave, da dalje vodi postupak izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Nerežišće i donosi sve odluke upravo u svrhu “sprječavanja mogućeg postojanja sukoba interesa općinskog načelnika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogu hvala, općinsko je vijeće donijelo odluku koja je višestruko oplodila uloženo u nekretninu. Inače, Obilinović je još dok je Kuščević bio na čelu općine dobio POS-ov stan, a novinari su nedavno otkrili kako ga koristi u svrhu turističkog iznajmljivanja. Kušćević je dobio još jedan “zgoditak na lutriji” 10. prosinca 2015., mjesec dana prije nego je s načelničke funkcije otišao za ministra, kad je Općinsko vijeće Nerežišća odlučilo “ispraviti grešku” te omogućiti prenamjenu štala u stambene i poslovne prostore.

Dakle, da bi postali milijunaš à la Kuščević ipak je nužno da vam se posreći s općinskim vijećem općine u kojoj ste načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.