Tko je Davor Božinović, najizgledniji novi ministar vanjskih poslova?

Zadar, 18.06.2019. - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinoviæ (C) je, uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu (L), njegovog zamjenika Josipa Æeliæa (D) te naèelnika PU zadarske Antona Dražinu, sudjelovao je na otvorenju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turistièke sezone 2019. te potom posjetio Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka u Zadru. foto HINA/ ik

Nakon što je Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, postavilo se pitanje tko će ju naslijediti na funkciji ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U prvom redu našla su se imena državne tajnice Andreje Metelko Zgombić i predstojnika ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

No, kako će Hrvatska predsjedati uskoro predsjedati EU, pretpostavlja se da će idući ministar biti netko s političkom dimenzijom, odnosno stranačkom iskaznicom. Tako Večernji list piše da se među kandidatima ponovno našao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je ovaj puta i najizgledniji. Postoje i špekulacije i mogućnost da se na neki način objedine ova dva resora pa da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku.

Božinović u HDZ ušao na poziv Jadranke Kosor 2011.

Na inicijativu Jadranke Kosor Davor Božinović učlanio se 2011. u HDZ, baš kao i premijer Andrej Plenković. Tadašnji ministar Božinović kratko se obratio sudionicima te je rekao da je već jednom bio član HDZ-a 1990. godine ali nije pojašnjavao kako je i zašto istupio.

Na parlamentarnim izborima za vrijeme Tomislava Karamarka nije ušao u Sabor, jer, kako je kazao medijima on i tadašnji predsjednik stranke jednostavno nisu politički “kliknuli”. Na posljednjim parlamentarnim izborima ostvario je 475 glasova.

Savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske 1987.

Karijeru započinje 1987. kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske dok tri godine kasnije sjeda na mjesto predsjednika Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH.

Od 1994. do 2005. obnaša brojne diplomatske funkcije. Godine 1994. postaje viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH.

Nakon toga bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj (1994.) i Bosni i Hercegovini (1996).

Zatim je obavljao dužnost zamjenika načelnika i načelnika za susjedne zemlje u MVP u rangu ministra-savjetnika (1997.), a 1999. postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova u rangu veleposlanika.

Granić ga bez znanja ravnatelja HIS-a imenuje pomoćnikom ministra

Kada su krajem devedesetih počele političke borbe unutar HDZ-a i institucija za političko nasljeđe Franje Tuđmana, Mate Granić je, bez znanja ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, imenovao Davora Božinovića za pomoćnika ministra i šefa Sedme uprave. Božinović, međutim, nije odlazio na kolegije HIS-a, a vršitelj dužnosti šefa Sedme uprave postaje Saša Perković, sin Josipa Perkovića, koji se uskoro pojavljuje i na kolegijima Granićeva kabineta i ravnatelja HIS-a.

Bilo je to vrijeme kad je nestao tzv. mostarski kontingent hrvatskih putovnica, navodno njih više od 900, od kojih su neke završile u rukama kriminalaca, recimo Srbina Milorada Ulemeka Legije i drugih, navodi tportal.hr.

Od veleposlanstva u Beogradu do predstojnika Mesićevog ureda

Božinović 2000. godine radi kao koordinator za odnose sa SRJ u MVP RH u rangu veleposlanika, 2001. kao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu, a zatim 2002. kao veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić će ga u veljači 2004. imenovati novim predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Tada je najavljeno da će koordinirati savjetničku ekipu i preuzeti velik dio Mesićevih protokolarnih obveza.

Godine 2005. postaje veleposlanik Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u.

Za vrijeme Vlade Jadranke Kosor postaje ministar obrane te obnaša dužnost zastupnika promatrača Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu od 16. ožujka 2012. do 1. srpnja 2013.

Rođen je 27. prosinca 1961. u Puli, a podrijetlom je iz Boke kotorske. Završio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu gdje je i doktorirao iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti (VSS – doktor znanosti).

Oženjen je, otac dvoje djece. Govori engleski i bugarski jezik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr