Bivši ravnatelj NP Krka Željko Bulat pravomoćno oslobođen za primanje mita

Foto: fah

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjska presudu splitskog Županijskog suda iz 2014. kojom je bivši ravnatelj Nacionalnog parka Krka Željko Bulat oslobođen optužbi za primanje mita u gospodarskom poslovanju, zbog čega je 2012. i razriješen ravnateljske dužnosti.

Uskok je optužio Bulata da je od ljeta 2011. do ljeta 2012. s Fredom Alexanderom Bobekom dogovorio kupnju glisera Merry Fisher, na način da Bobek od uvoznika nabavi brod i izvanbrodski motor, opremi ga i registrira na ime tvrtke Bobek d.o.o., kako bi Bulat mogao brod otplaćivati u ratama, po cijeni puno nižoj od tržišne.

Optužnica je teretila Bulata i za namještanje ponuda na javnom natječaju Nacionalnog parka Krka za kupnju jednog pontonskog plovila u korist Bobekove tvrtke čime je, sugeriralo se, naštetio proračunu NP Krka u iznosu od 106 tisuća kuna.

U obrazloženju pravomoćne presude Vrhovnog suda od 1. travnja među ostalim staoji da iz iskaza svjedoka proizlazi da Bulat nije utjecao na odabir društva Bobek d.o.o. u postupku javne nabave niti su poslovi provođenja postupka javne nabave i odabira ponuđača ulazili u djelokrug rada ravnatelja. Dodaju i da “radnje poput prezentacije potrebe nabavke broda, imenovanja povjerenstva i sklapanja ugovora s najpovoljnijim ponuđačem kojeg je odabralo upravno vijeće Javne ustanove Nacionalni park Krka, nemaju značaj radnji kojima bi se prilikom sklapanja pravnog posla drugome pogodovalo”.

Zbog toga je je potvrđena odluka prvostupanjskog suda da Bulat nije imao “potrebno svojstvo odgovorne osobe koja bi mogla počiniti utuženo kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju”.

U izjavi za Šibenik IN Bulat je u srijedu kazao da su ga prvostupanjski i drugostupanjski sud oslobodili svake odgovornosti, ali ne zbog nedostatka dokaza, već jasno navodeći da nije počinio ništa nezakonito. Potvrdio je da će od Nacionalnog parka Krka tražiti odštetu u iznosu svih neisplaćenih plaća koje je trebao dobiti do isteka ravnateljskog mandata, što je razdoblje od gotovo tri godine.

Bulata je tadašnji ministar Mihael Zmajlović dužnosti u NP Krka razriješio u prosincu 2012. nakon pokretanja Uskokove istrage u ovom slučaju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina