Bivši slovenski ministar Vajgl: Hrvatsko odbijanje arbitraže znak je da Hrvatska nije prihvatila europske vrijednosti

Foto: fah

Diplomatske pritiske Ljubljane da Hrvatska pristane na implementaciju arbitražne presude o granici ovih dana prati i jaka medijska ofenziva u kojoj istaknuti političari tumače da bi hrvatska vlada trebala opozvati odluku Sabora o izlasku iz arbitražnog procesa, najkasnije do kraja godine, kad istječe rok za primjenu arbitražne presude.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, sada zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je tako u razgovoru za mariborski dnevnik “Večer” od petka da odbijanje arbitraže od strane Hrvatske znači da ona nije prihvatila europske vrijednosti, a pozivanje na odluku Sabora nazvao je “apsurdom”.
“To da se hrvatski premijer i ministrica vanjskih poslova pozivaju na odluku parlamenta o navodnom izlasku iz arbitraže je apsurd i glupost. To možda ima neku vrijednost u hrvatskoj unutarnjoj politici, ali u međunarodnim odnosima i međunarodnom pravu to nema nikakvu težinu”, navodi Vajgl, po čijim bi riječima “svijet bio u kaosu”, kad bi svaki parlament, kako je eksplicirao, mogao opozvati obveze koje slijede iz međunarodnog prava i propisa”.

“Još uvijek vjerujem da dvije države imaju dovoljno razloga za dobrosusjedske odnose, a tu spada i poštovanje međunarodnih sporazuma i obveza”, naveo je Vajgl za “Večer”.

Nekadašnjem slovenskom ministru vanjskih poslova, te savjetniku Janeza Drnovšeka kad je Drnovšek bio predsjednik države, teče drugi mandat u Europskom parlamentu.
U prvom mandatu je bio izabran kao kandidat liberalne stranke Zares koja se u međuvremenu ugasila, dok je 2014. godine izabran kao kandidat Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koju vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Neprihvatljiva je hrvatska retorika kojom se odbijaju pozivi Europske komisije i uglednih članica EU-a na poštovanje arbitraže koja je Hrvatskoj otvorila put u EU”, kazao je Vajgl.
Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u četvrtak navečer nakon sastanka političkog vrha, na kojemu se o arbitražnom sporu s Hrvatskom konzultirao i s opozicijom, da će Slovenija implementirati arbitražnu presudu, da to očekuje i od hrvatske strane. Svoj planirani sastanak s hrvatskim premijerom Plenkovićem vezao je na spremnost hrvatske strane da na njemu glavna tema bude implementacija arbitražne presude, dok bi u suprotnom slučaju Slovenija arbitražno rješenje osigurala “na drugi način”, nadajući se da će u tome imati potporu Eurospke komisije.

Sastanku državnog vrha u Ljubljani nije prisustvovao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je u to vrijeme nazočio neformalnom sastanku europskih šefova diplomacija u Tallinnu.
S tog je sastanka Erjavec poručio da nitko u EU-u nije začuđen najavom slovenskih diplomatskih izvora o blokadi potencijalnog članstva Hrvatske u OECD, zbog navodnog kršenja načela vladavine prava u vezi s arbitražnom presudom.

Slovenski mediji navode danas da su na sastanku s Cerarom na račun njegova ministra vanjskih poslova letjele i kritike, osobito od strane oporbenih čelnika, kako Erjavec zaoštrenom retorikom protiv Hrvatske populističkki jača svoju poziciju u unutarnjoj politici, ne doprinoseći interesu vlade da se s Hrvatskom dogovori o mirnoj provedbi implementacije arbitraže.

Cerar je kazao da je na sastanku dobio načelnu potporu predviđenim mjerama svoje vlade na primjeni arbitražnog rješenja koje bi prema arbitražnoj presudi trebalo biti provedeno u roku od šest mjeseci, dakle do 29. prosinca, a među ostalim i za policijsku zaštitu slovenskih ribara koji ribare u vodama zaljeva koje je Sloveniji dodijelila arbitraža.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž