Blagdan svetog Leopolda Mandića: Kako je U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije vjernika?

Foto: narod.hr

Obilježava se blagdan svetog Leopolda Mandića.

Udružna tužba zbog diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi: Na sudskoj raspravi nisu se pojavili optuženi novinari Indexa

“Štovanje sveca nije nikakav kult ličnosti, nije nikakvo idolopoklonstvo da bi se stvorenju pripisivalo dostojanstvo Stvoritelja, da bi se ljudskoj ograničenosti i smrtnosti pridavala Božanska mudrost i svemoć. Oni koji štuju pravoga Boga, nikada neće čovjeka Bogom proglasiti, jer ne sagibaju koljena pred stvorenjem. A ipak mi štujemo svece. Zašto? Štujemo u njima prisutnoga Boga, štujemo djelo Božje koje se u njima događa. Sveci su čudo milosti, remek djela Duha Svetoga. Živeći mudrošću koju Bog daje, oni šire prisutnost Božju u svijetu; znak su Božji; objavljenje su najistinskije čovječnosti. Oni zaista u povijest upisuju čisto ime, bez ljage i prijekora jednako ime Isus Krist. Bog koji je za nas čovjekom postao upečaćuje u njih svoj lik. Oni su sveto lice Crkve.” (kardinal Franjo Kuharić)

Podsjetimo se ovom prilikom kako je udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Usmjerena je protiv Index.hr-a i novinara tog portala, a prva ovakve vrste u RH. Podignuta je zbog niza tekstova koji su diskriminirali i vrijeđali katolike u Republici Hrvatskoj, uzevši kao povod dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb u travnju 2016. godine.

U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!

Tužbu su skupa s udrugom U ime obitelji podigle i Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, udruga Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

U obrazloženju tužbe istaknuto je da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskim svecem Leopoldom Bogdanom Mandićem, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkom Crkvom u cjelini i svim vjernicima”.

“Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuje vjerske obrede sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi”, objašnjava se u tužbi.

Vojislav Mazzocco je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ za koji se u tužbi navodi da novinar vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

Autor L.K. je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca” u kojem su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije.

“Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuje vjerske obrede sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi”, objašnjava Planinić u tužbi.

Ako sud prihvati argumente onda Indexu i njegovim novinarima prema Prekršajnom zakonu prijeti zabrana rada do godinu dana.

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr