Božinović: Treba nastaviti proširenje EU-a jer raste utjecaj izvaneuropskih aktera

Foto: fah

Bivši hrvatski ministar obrane Davor Božinović u petak je u Splitu rekao kako je potrebno nastaviti proširenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe jer raste utjecaj izvaneuropskih aktera na to područje.

“Nama je u interesu da te države, nakon što ispunu kriterije, postanu članice Europske unije i NATO-a jer različiti izvaneuropski akteri, od Bliskog istoka do Rusije, pokušavaju ostvariti veći utjecaj i eventualno demotivirati zemlje na putu prema Europskoj uniji što nije dobro,” rekao je Božinović novinarima nakon sudjelovanja u panel diskusiji posvećenoj budućnosti Europe u ljetnoj školi “Mediteran-Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode”.

Po njegovim riječima u ovom trenutku potrebna je poruka tim zemljama da neće biti zaboravljene, te da nastave sa svojim pripremama za euroatlantske integracije jer je to put koji je zacrtan još 2003. u Solunu.

Božinović smatra kako je potreban zajednički pristup Europske unije u rješavanju sigurnosnih poteškoća.

“Na granici se ne može zaustaviti ni pandemija ni migrantska kriza i zato nam treba zajednički pristup i zajedničko rješenje i ja sam siguran da je to smjer u kojem će se u budućnosti razvijati sigurnosna politika Europske unije,” rekao je Božinović.

Drugog dana ljetne škole “Mediteran- Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode” u petak je održano više okruglih stolova na kojima se raspravljalo o budućnosti Europe, odnosima Europske unije i Rusije, o digitalizaciji, o imigrantima, o financijskom i ekonomskom razvoju Europske unije, o održivosti europske ekonomske i monetarne unije.

Ljetna škola, koja je počela u četvrtak a završava u subotu, zatvorena je za javnost a organizator je zaklada Europska mreža ideja (EIN) koja djeluje u sklopu Europske pučke stranke (EPP). Domaćini su hrvatski eurozastupnici koji u Europskom parlamentu djeluju u klubu zastupnika EPP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h