Bruna Esih: HDZ je 1996. uklonio bistu Ivi Loli Ribaru, a danas je spašavaju

Foto: fah

O uklanjanju nepropisno postavljene biste Ivi Loli Ribaru govorilo se na jučerašnjem zasjedanju Gradske skupštine Grada Zagreba.

Sjednica je prekinuta navečer zato što nije bilo kvoruma.

“Hrvatska demokratska zajednica se nije vratila u dvoranu i nismo mogli izglasati posebnu točku o kojoj smo raspravljali, a to je Zaključak o uklanjanju biste Ivi Loli Ribaru”, kaže Bruna Esih iz Neovisni za Hrvatsku, stranke koja je i stavila tu točku na dnevni red.

“Ovo je izgledalo kao HDZ-ovo spašavanje Ive Lole Ribara. Meni je jednostavno nevjerojatno da se radi o istoj stranci koja je uklonila bistu 1996. godine. Te iste godine na čelu Grada Zagreba bio je povjerenik Franje Tuđmana, upravo iz HDZ-a. Danas ta ista stranka ne vidi u tom postavljanju ništa sporno i opstruira nekakav postojeći dogovor većine. Igra ne fer prema svojim političkim partnerima”, kaže Esih.

Koji su sljedeći koraci u Gradskoj skupštini?

“Mi prvo moramo izglasati ovu točku, ili je ne izglasati, to ćemo vidjeti na nastavku sjednice koja je zakazana za 11. prosinca. Mi smo uputili gospodinu gradonačelniku i Skupštini svoj Zaključak u kojemu smo upozorili na nepoštivanje procedure prilikom postavljanja biste Ivi Loli Ribaru. Potpuno je jasno da je ovo za nas i političko i svjetonazorsko pitanje, ni u jednom trenutku to nismo krili. Međutim, stavljanjem ove točke na dnevni red upozorili smo isključivo na nepoštivanje procedure. Bista je postavljena bez ikakve odluke Skupštine i ja bih ovo nazvala prvorazrednim proceduralnim pitanjem i pitanjem poštivanja zakona odnosno statuta Grada Zagreba i Odluke o komunalnom redu”, zaključuje Bruna Esih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr