Bruna Esih o zahtjevu za Bandićevom isprikom zbog Palme, Plenkoviću…: ‘Zabavlja nas povratak Todorića, narodnog veselja bit će na pretek’

Foto: Snimka zaslona

Gošća Novog dana N1 televizije u četvrtak bila je čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih.

Nadate li se da će “crna knjižica” Ivice Todorića izaći na vidjelo?

Nisam puno pratila, događa se senzacionalizam vezan za ovu temu. Zabavlja nas povratak Todorića, počet će kićenje grada, narodnog veselja bit će na pretek. Što se tiče knjižice, spominjala sam je i sama, ali ne mislim da ona mora postojati u konkretnom obliku. Iako neki stvarno misle da je ona u fizičkom obliku… On najbolje zna tko su mu bili suradnici, tko mu je pomagao, a tko činio suprotno. A i oni znaju bolje od njega. Prepuštamo stvari hrvatskom pravosuđu, kakvo god da je. Nisam komentator dnevnih politčkih zbivanja.

Milan Bandić kaže da nije znao da je Dragan Marković Palma prijatelj ratnih zločinaca? 

Govorimo o Milanu Bandiću, čovjeku koji je premazan svim mastima. Koji je kameleon. On je jako dobro znao zašto je dan prije bio na spomeniku Blagi Zadri. On uvijek pokušava zadovoljiti i jednu i drugu stranu, nekad mu se to treba obiti o glavu. Ako nije u stanju uputiti pravu ispriku… Nitko još nije čuo da se ispričao. Kad smo tražili njegovu ispriku građanima… jer je Palmu zvao u ime građana Zagreba, uvrijedio je sve Hrvate i Hrvatice, za njih očekujemo ispriku.

Išao je i poniziti vas? Kako to možete trpjeti?

Ako moram trpjeti poniženja za korist građanima, ponizit ću se. Ali ovdje nije to u pitanju. Puno puta je progutao žabu vezanu uz NHR. Mi činimo tehničku većinu, ali u toj većini nikad nismo glasali protiv vlastite savjesti.

Je li to dosljedna politika?

Itekako. Zar mislite da bismo mi trebali za sve odluke dizati ruku?

Hoćete li dignuti ruku za proračun?

Ovisi o proračunu i kako će to prezentirati. Ukoliko izostane isprika, nećemo uopće razgovorati o proračunu.

Postoji mogućnost da ćete i dalje biti njegov koalicijski partner?

Mi nismo njegov koalicijski parter. Mi smo potpisali 2 sporazuma. Jedan se ticao izmjene imena Trga maršala Tita, drugi se ticao programske suradnje. Našli smo se isključivo oko 17 konkretnih točaka važnih za Grad Zagreb. Inzisitrali smo da piše da svaka stranka zadržava pravo na svoje stavove, njihovo iznošenje i djelovanje. Nismo se podastrli Bandiću i on to dobro zna. Imamo čudnovatu situaciju da mi koji jesmo većina ne dignemo ruke, ali njegove odluke prođu. Kako? Tako što oporba redovito pronađe ruke da mu prođe pojedina odluka. Možemo zaključiti da su sve izjave Marasa i drugih stranaka iz oporbe puhanje balona. Nikome od njih nije stalo do novih izbora. Znaju da se 80 posto njih ne bi našlo u gradskoj vijećnici. Mi smo apsolutno sigurni da bismo postigli i bolje rezultate.

Je li vam neugodno kad morate dizati ruke i držati Milana Bandića na vlasti? 

Izvor: narod.hr/N1