Bulj: Aktualno prijepodne mora se održavati barem jednom mjesečno

Foto: snimka zaslona

Sjednica Hrvatskog sabora počela je jučer, a uskoro bi mogli raditi prema izmijenjenom Poslovniku i donijeti etički kodeks. Počeo se uvoditi red- skraćivanje vremena za replike, traženje stanki.

U emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića o tome su razgovarali potpredsjednik Sabora, Furio Radin, Josip Borić (HDZ), Stjepan Čuraj (HNS), Arsen Bauk (SDP), Miro Bulj (Most) i Branimir Bunjac (Živi zid).

Josip Borić je izrazio zadovoljstvo sedmom sjednicom Sabora te da su on nje očekivali više, no prema portalima se čini da je bila kamilica. Najavljene izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora se očekuju u narednih desetak dana.

“Svi klubovi zastupnika već znaju što treba mijenjati i da se ovim izmjenama želi dinamizirati rad, no nikome se od zastupnika ne želi oduzeti pravo da o nečemu govori. Ostat će svi instituti koje imamo i sada, ali želimo uštedjeti na vremenu i omogućiti nesmetanu i stručnu raspravu”, rekao je Borić.

Bauk je predložio da se kod izmjena uzme u obzir i promjena Aktualnog prijepodneva. 

“Bilo nam je simpatično gledati pripremljena pitanja od strane kolega iz HDZ”, rekao je na to Bauk i istaknuo da će SDP-ov uvjet za prihvaćanje nekih od izmjena Poslovnika, a koje bi išle u smjeru smanjenja određenih prava, biti mogućnosti oporbenih potpredsjednika Sabora da imaju pravo uvrstiti neke točke na dnevni red rasprave.

Rekao je kako to “Vladajući  mogu odbiti, ali tjedno se jedna ili dvije točke mogu uvrstiti i na prijedlog opozicije”.

Branimir Bunjac je izjavio da su za izmjene Poslovnika u Živom zidu saznali iz medija, i već se sada protive “jer će se njima ograničavati sloboda izražavanja i govora te će se jednu stranku stavljati iznad druge”.

Bunjac kaže da treba sankcionirati one zastupnike koji se u sabornici ne pojavljuju, te je spomenuo da je jednom prilikom u 13 sati govorio pred četiri zastupnika.

Furio Radin je odgovorio Branimiru Bunjcu da je on tada govorio pred četiri zastupnika jer se tada emitira direktan televizijski prijenos. 

“Nikad se govori drugim ljudima, nego onima koji gledaju televiziju- to je malo previše populizma. Svi mi nastojimo govoriti oko 13 sati jer znamo da se tada gleda televizija”, rekao je Radin.

Osvrnuo se i na stanke i rekao da su se one prije koristile samo dok bi se dogodilo nešto bitno.

“Sada Sabor treba ustanoviti vrijeme u kojem bi zastupnici govorili ono o čemu žele taj dan. Pa govoriti treba o onome što je na dnevnom redu taj dan”, kazao je Radin.

Miro Bulj smatra da se Aktualno prijepodne mora održavati barem jednom mjesečno i napomenuo da izmjene Poslovnika ne smije ići u smjeru zabrane slobode govora. U Mostu, rekao je Bulj, s izmjenama dosad nisu bili upoznati.

Stjepan Čuraj komentirao je najavljeno prebacivanje stanke s početka sjednice na 13:30 sati.

“To bi se učinilo kako bi se omogućila veća pozornost onoga što je na dnevnom redu. Zastupnicima se ni na koji način neće onemogućiti prava koja kao zastupnik ima”, rekao je Čuraj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr