Zlatko Hasanbegović: Već je postojeće kazneno zakonodavstvo dostatno da spriječi pojave ‘govora mržnje’

Foto: Fah

Saborski zastupnik Nezavisnih za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović, osvrnuo se u srijedu na pitanje slobode medija i najava mogućeg novog zakona o “govoru mržnje” u razgovoru s novinarima.

> Dr. Željka Markić u Otvorenom: Velik dio medija u Hrvatskoj iznosi govor mržnje i huška protiv određenih ljudi

“Što sam mislio o financiranju neprofitnih medija sam i napravio. Nema financiranja neprofitnih medija iz državnog proračuna, to je bila moja politika. Nisam se skrivao kao što se danas skriva vlada Andreja Plenkovića. Moja je jasna politika bila da dok sam ja ministar da se takozvani neprofitni mediji neće financirati iz državnog proračuna. Dio neprofitnih medija moram pohvaliti, točnije dva, pokrenuli su crowdfunding kampanje, dakle donatorske kampanje pa svi koji žele to čitati, mogu uplatiti. Ja sam također uplatio svoja privatna sredstvama za forum.tm i za Lupigu. Jedino što bih htio dodati jest da su obećali simboličke poklone, ali to nisam do danas dobio”, rekao je saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović i osvrnuvši se na vrijeme svog mandata u Ministarstvu kulture.

> Neprofitni mediji: U teškoj smo situaciji, ostali smo bez institucionalne potpore

Dodao je da, “Medijski pluralizam se ne dobiva financiranjem takozvanih neprofitnih medija. To je šaren i višeznačajan pojam. To nisu neprofitni mediji već politički-ideološke platforme”.

Na pitanje da se govori o izradi Zakona koji bi spriječio govor mržnje, komentirao je, “Ne znam ništa o tome. To bi trebao biti neki ‘lex specialis’. Treba ustanoviti što to zapravo znači govor mržnje. Zbog političke korektnosti taj koncept se može zlorabiti kako bi se razračunavalo s neistomišljenicima, a problem je i moguće korištenje u svrhu cenzure. Ne trebaju nam nikakvi novi zakoni već je postojeće kazneno zakonodavstvo dostatno da spriječi pojave koje vi nazivate govorom mržnje. Načelo kućnog i građanskog odgoja je takvo da se ne prijeti drugima, dakle, muškarcima, ženama, djeci, bilo kome…Nikakvi posebni novi zakoni nisu potrebni”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr