Četiri znanstvenice nove stipendistice ‘Za žene u znanosti’

Četiri hrvatske mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su u utorak navečer na svečanosti u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za nove članice svjetske obitelji stipendistica “Za žene u znanosti”. Kratkim prikazima svojih doktorskih disertacija približile prisutnima zašto su baš one laureatkinje te stipendije.

Te mlade znanstvenice priključile su se skupini u kojoj su 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice već nagrađene prijašnjih godina. Nove stipendistice, nagrađene u završnoj fazi izrade svojih doktorskih disertacija u području prirodnih znanosti u devetom po redu Nacionalnom programa stipendiranja “Za žene u znanosti” bile su, po sudu Izbornoga povjerenstva, najbolje od 58 izvrsnih mladih znanstvenica mlađih od 35 godina, koje su se prijavile na program. Dobile su jednokratne stipendije u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program provodi se u Hrvatskoj od 2007. godine u suradnji Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtke L’Oreal-a ADRIA, podsjetio je predsjednik Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO akademik Radoslav Tomić. Posebno je istaknuo činjenicu da su nagrađene znanstvenice obrazovane u hrvatskim institucijama, što je za njega inspirativno i motivirajuće.

Istraživanje i znanost važni su za svaku zemlju, istaknula je glavna direktorica L’Oreala ADRIA Brigitte Streller, koja smatra da će mlade žene koje su svoj život posvetile znanosti i dalje nastaviti predano raditi.

Zvonko Kusić; “Radovi četiriju nagrađenih mladih znanstvenica su putokaz kojim treba ići društvo”

Predsjednik HAZU i predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu stipendija akademik Zvonko Kusić ukazao je da se svečanost održava u Preporodnoj dvorani HAZU koja je bremenita važnim događajima hrvatske povijesti i za njega to ima simbolično značenje. Istaknuo je kako je znanost mukotrpno područje te da su se članovi povjerenstva u odabiru vodili vrhunskim međunarodnim kriterijima koji se primjenjuju i pri izboru za znanstvena zvanja. Za akademika Kusića, radovi četiriju nagrađenih mladih znanstvenica daju razloga za optimizam jer su putokaz kojim treba ići društvo koje grozničavo traži izlaz iz krize.

Da se radi o važnom događaju suglasni su bili svi ugledni gosti – potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek. Tako je Dragica Zgrebec istaknula da Hrvatski sabor kroz zakonodavnu djelatnost nastoji osigurati ravnopravnost žena i muškaraca, Berislav Šipuš smatra da su mlade znanstvenice prave ambasadorice Hrvatske u svijetu, a Sandra Švaljek ocijenila je kako je bitno postići ravnopravnost žena u znanosti jer je znanost pokretač razvoja društva.

Mlade znanstvenice nastavljaju znanstvenu karijeru u hrvatskim institucijama – tri na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu: Nevena Cvetešić na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Anamarija Rogina na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a Ivana Mikolašević na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Izborno povjerenstvo uz akademika Kusića čine i akademkinje Sibila Jelaska i Vida Demarin, profesorice Helena Jasna Mencer i Katica Biljaković, akademici Krešimir Nemec i Vladimir Paar, profesor Ivan Vicković te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić

Programa “Za žene u znanosti” pokrenuli su 1998. godine L’ORÉAL i UNESCO kako bi promovirali žene u svijetu znanosti. Vrijednost toga programa prepoznalo je pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagrađeno više od 1300 mladih znanstvenica koje, ističu pokretači, svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost – a znanost treba žene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: USDA, Flickr