Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea

Foto: Red kite agonizing under wind turbine, Spain. Courtesy of association of ecologists GURELUR, Navarre; fotomontaža: narod.hr

Četvrti slučaj cenzure članka Narod.hr od strane GONG-ova portala Faktograf.hr dogodio se – slučajno ili ne – par dana nakon što smo ih prijavili za ideološku cenzuru udruzi IFCN, koja im je dodijelila licencu za ocjenjivanje točnosti vijesti na Facebooku.

Ovaj put je “krimen” Narod.hr-a što je u članku Suosnivač Greenpeacea pred Kongresom SAD: ‘UN-ovo izvješće o izumiranju milijun vrsta je taktika zastrašivanja, cilj je radikalna politička transformacija’” prenio informaciju koja se ne sviđa Greenpeaceu – da je Patrick Moore suosnivač ove međunarodne organizacije. S obzirom da je Greenpeace na svojim stranicama bio navodio Moorea kao jednog od svojih suosnivača i na argumentaciju koju je sam Moore iznio – navoditi Moorea kao “suosnivača” nije pogrešno. Moore je bio i predsjednik jedne od njihovih pet podružnica (kanadske), no 1986. se s njima razišao oko njihove politike. Iako je u proteklih 35 godina bio predstavljan u medijima kao suosnivač, Greenpeace je Moorea sredinom 2000-ih skinuo s tog popisa.

Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku

Drugi slučaj: GONG-ov portal cenzurirao raskrinkavanje lažne vijesti o pobačaju u Sloveniji

Treći slučaj: GONG-ov portal cenzurirao članak Narod.hr-a o milijun žrtava jugoslavenskog komunizma

Moore je detaljno argumentirao svoju tvrdnju da ga se treba smatrati suosnivačem i njegovo je gledište legitimno, kao što je i legitimno pravo bilo koga da se s njime ne složi i da ga ospori. S obzirom da se ne radi o činjenicama, već o dva suprotstavljena gledišta, potpuno je opravdano da mediji zastupaju jedno ili drugo stajalište. Nakon što ga je Donald Trump u tweetu oslovio kao suosnivača, Greenpeace je zanijekao da je Moore njihov osnivač, a tu su verziju cenzori GONG-ova portala, ponovo s proizvoljnom metodologijom i obrazloženjem, pokušali nametnuti Narod.hr-u.

Žalili smo se na još jedan pokušaj cenzure i zatražili od GONG-ova portala da nam prestane nasilno nametati svoje ideološke stavove. “U ovom slučaju – nemate nam pravo nametati koje ćemo od dvaju tumačenja prihvatiti: je li Patrick Moore suosnivač Greenpeacea ili nije. Očito postoje razilaženja o tome je li Moore suosnivač i koja je njegova uloga u nastajanju ove organizacije. Narod.hr nije podružnica Greenpeacea i nije obavezan zastupati njihov stav u konkretnom sporu, ali GONG, ako želi, slobodan je zastupati poziciju Greenpeacea. Tražimo od Vas da poštujete pravo i slobodu Narod.hr na iznošenje vlastitog mišljenja i prestanete našim člancima dodjeljivati negativne oznake jer se ne slažu s Vašim i u ovom slučaju Greenpeaceovim stavovima o tome tko je osnovao Greenpeace (?!), kako biste nas cenzurirali na Facebooku”, stoji u žalbi od 7. srpnja na koju do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [172.97 KB]

Ovo je četvrti put da portal GONG-a zloupotrebljava svoju poziciju “fact-checkera” i nameće Narod.hr-u svoja ideološka stajališta prikazujući ih kao objektivnu istinu i to na temelju proizvoljnih zaključaka i obrazloženja njihova autora. Potpuno je apsurdno da se jedan portal, iza kojeg stoji udruga koja se deklarativno zalaže za “uključivost” i “uvažavanje različitosti”, bavi cenzuriranjem drugog medija na Facebooku zato što je naveo da je netko suosnivač neke udruge. “Tražimo od Vas da nam prestanete nametati svoje zaključke i ucjenjivati nas da ih objavljujemo na svojem portalu jer nam u protivnom nećete povući sankcije na Facebooku” poručili smo GONG-ovu uredništvu i istaknuli da ćemo uvijek ispraviti nenamjerne pogreške, no nećemo mijenjati sadržaj svojih tekstova kako bismo odražavali ideološke stavove GONG-ova portala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr