Čičak iz HHO-a neistinama napao GI Narod odlučuje

Foto: Fah

“U javnosti su se pojavile neistine i laži o sadržaju sastanaka Povjerenstva i inicijative Narod odlučuje iznesene na tiskovnoj konferenciji i prenesene na portalu Narod, pa smo stoga dužni pojasniti i izvijestiti” piše u izvješću Ivana Zvonimira Čička iz HHO-a, koji je predsjednik odbora od osnutka 1993. godine, uz prekid o 1996. do 2009. godine, kada opet dolazi na to mjesto.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je, kako se se navodi na njihovim stranicama, “nevladina, neprofitna, izvanstranačka i neovisna udruga hrvatskih građana i građanki za zaštitu, promicanje i razvoj ljudskih prava u Republici Hrvatskoj”.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) smatra da je, uz demokratske izbore, referendum najviši oblik izražavanja političke volje građana-državljana. Upravo stoga HHO se angažirao nastojeći potaknuti javne vlasti da omoguće uvid u neispravne upise-potpise prikupljene tijekom pokušaja raspisivanja referenduma za opoziv Istanbulske konvencije, kao i referenduma o promjeni izbornoga sustava u Republici Hrvatskoj.

HHO se odazvao pozivu Ministarstva uprave RH za sudjelovanje u uvidu i nadzoru prikupljenih potpisa. Učinili smo to zato što je mandatom HHO-a predviđena posebna pozornost provođenju vladavine prava i funkcioniranju pravne države.

Predstavnici HHO-a bili su nazočni na oba sastanka u prostorijama Apisa, u ponedjeljak 26.11.2018. i utorak 27.11.2018., dok su predstavnici ostalih NGO, BABE-a i Kuće ljudskih prava bili nazočni samo u ponedjeljak, kada je održan sastanak s inicijativom Istina o Istanbulskoj.

Na pisani prijedlog HHO-a, objavljen u Izjavi br. 4. HHO sastanci su započeti pokušajem zajedničkog utvrđivanja metoda i načina uvida u prikupljene potpise. Međutim, stavovi prisutnih strana o metodama rada nisu usuglašeni i predstavnici obiju inicijativa odbili su sudjelovanje u daljnjem nadzoru i uvidu na način kako je predlagano.

U javnosti su se pojavile neistine i laži o sadržaju sastanaka Povjerenstva i inicijative Narod odlučuje iznesene na tiskovnoj konferenciji i prenesene na portalu Narod, pa smo stoga dužni pojasniti i izvijestiti sljedeće:
Povjerenstvo je usvojilo prijedlog HHO-a da se ne dovode u pitanje vlastoručni potpisi građana, nego da se svi vlastoručni potpisi priznaju kao neupitni. Zajednički uvid vršio bi se samo za neispravno upisana imena i prezimena (prva rubrika) i za odgovarajuće OIB-e (druga rubrika).

Stoga su netočne i neistinite tvrdnje predstavnika inicijative Narod odlučuje o tome da Povjerenstvo dovodi u pitanje vlastoručne potpise građana na listama, što su predstavnici Naroda ponovili u svojoj izjavi čak 17 puta.

Na sastanku je, između ostaloga, iznesen podatak da je 8.000 upisa potpisanih građana za Istanbulsku duplicirano, a za inicijativu Narod nešto manje od 8.000, jer su se pojedinci upisivali dva i više puta. Računalnom obradom podataka utvrđeno je da se jedna osoba potpisala čak 17 puta, te da se na listama nalaze upisane maloljetne i umrle osobe. Nazočnima je podijeljen popis umrlih, budući da njihova imena i prezimena više nisu zaštićena tajnošću.

Predstavnici HHO-a predlagali su Povjerenstvu i inicijativama pokusni uvid na nekoliko stotina potpisa, kako bi se utvrdila provedivost predloženih metoda rada uživo. Povjerenstvo je to prihvatilo, ali su ideju odbile obje inicijative.

Predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, postavio je pitanje Povjerenstvu ima li ono ovlaštenje predložiti nastavak procesa referenduma, ukoliko se npr. utvrdi da je 5.000 ili više potpisa pogrešno označeno neispravnima. Predstavnici Povjerenstva uzvratili su kako oni nemaju mandat odlučivanja o tome, pa je predsjednik HHO-a na trenutak napustio prostoriju, nazvao ministra Kuščevića i postavio mu isto pitanje. Ministar je odgovorio da ni on nije ovlašten odlučivati o tome sam, no kada bi se utvrdila točnost osporavanih upisa, trebalo bi pretpostaviti da bi ovaj proces bio moguć, naravno u skladu sa zakonskom procedurom predviđenom za raspisivanje referenduma. No, o tome bi zadnju riječ imao Sabor. Predsjednik HHO-a obavijestio je nazočne na sastanku o sadržaju razgovora.

Tijekom sastanka u Apisu, članovi Povjerenstva očitovali su se o svih jedanaest (11) javno postavljenih pitanja koje je prošli tjedan objavila inicijativa Narod odlučuje.

Članovi Povjerenstva potvrdili su da su sve kutije s potpisima pohranjene u kontroliranoj prostoriji u Apisu, da će se moći pregledavati kutiju po kutiju, te da se na vrhu svake kutije nalazi svezak s neispravno upisanim osobama.

Povjerenstvo je odbilo zahtjev Inicijativa za usporednim uvidom u potpise jedne i druge inicijative, odgovorivši da će omogućiti uvid u duple upise, jer su oni nevažeći. Nadalje, odgovoreno je da se ne može omogućiti uvid u kontrolne liste po kojima je Povjerenstvo naknadno provjeravalo rad operative, budući su svi podaci uneseni u računala, a kontrolne liste su pregledane i nema potrebe za ponavljanjem. Uz to, kontrolne su liste bile samo tehničko pomagalo Povjerenstvu, tj. radni materijal čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izviješća u elektronskom obliku te s obzirom na činjenicu da se svi prikupljeni potpisi nalaze u kutijama u prostorijama Apisa.

Predstavnici inicijative Narod postavili su pitanje može li se ukupan broj neispravnih upisa razvrstati odmah po kategorijama po kojima su bili razvrstani u kontrolnim listama Povjerenstva. Odgovoreno im je da to nije moguće obaviti taj dan, ali da je to moguće pripremiti u razumnom roku. Nadalje, ne može se dopustiti uvid u podatke maloljetnih osoba, jer je to zakonom posebno zaštićena kategorija stanovništva. Jednako tako, ne može se dopustiti direktan uvid u registar birača koji se čuva u Državnom izbornom povjerenstvu, jer se u registru nalaze i podaci kao što u nacionalnost, adresa i slično, a oni su također zaštićeni zakonom.

Natalija Kanački, u ime inicijative Narod, poslije obavljenih konzultacija s ostalim nazočnim članovima inicijative, izvijestila je da oni neće i ne žele dalje surađivati s ovim Povjerenstvom. Inicijativa Narod traži osnivanje novog Povjerenstva koje bi imalo mandat utvrditi pogreške i revidirati sve neispravne upise te naknadno priznati nevažeće upise, bilo da se radi o OiB-ima ili imenima i prezimenima.

Kao uvjet za daljnje sudjelovanje u utvrđivanju netočnih upisa, postavljen je zahtjev za uvid u registar birača RH koji bi predstavnicima Naroda omogućio da sami usporede neispravne podatke. Taj uvid omogućio bi se sklapanjem međusobnog ugovora između novoga Povjerenstva i predstavnika Naroda koji bi predstavnike Naroda obvezao na čuvanje tajnosti podataka.

Povjerenstvo je odbilo prijedloge inicijative Narod, s obrazloženjem da oni nisu obuhvaćeni mandatom ovog Povjernstva, a uz to su suprotni pozitivnim zakonima RH.
Nakon svega gore navedenoga, HHO smatra da ovime prestaje njegov mandat kao promatrača u daljnjoj provjeri aktivnosti vezanih uz provjeru upisa građana za dvije referendumske inicijative.”

(FOTO, VIDEO) Plenkovićeva Vlada skriva potpise koje su proglasili nevažećim od GI Narod odlučuje

Podsjetimo, nedavno su iz GI Narod odlučuje upzorili da im nisu bili omogućeni uvjeti uvida u potpise koji su proglašeni nevažećima.

Upozorili su kako je to jedna obična izložba potpisa čiji je cilj bio prezentirati potpise bez mogućnosti da se proglašeni nevažeći potpisi proglase valjanim, ukoliko se utvrdi da ga netko drugi može pročitati ili se utvrdi neki drugi propust Kuščevićevog povjerenstva.

“Saznali smo da ni povjerenstvo ni Apis nemaju podatke na temelju kojih tvrde da je riječ o nevažećim potpisima – nemaju kontrolne liste za različite kategorije potpisa kao što su koliko je potpisa nevažećih po kategoriji “neispravan OIB”, “OIB ne postoji”, “nečitak potpis”, itd. Tvrde da nemaju kontrolne liste navodno nevažećih potpisa, koje se navode u Izvješću Ministarstva uprave (str. 16.), jer su ih uništili. Kada smo ih pitali može li se iz evidencije potpisa koju Apis ima filtrirati točan broj nevažećih potpisa pod tim kategorijama rekli su da to vjerojatno mogu, ali ne smiju.Dakle, u ovoj situaciji nitko ne zna, primjerice, koliko je navodno nečitkih potpisa ili potpisa koji imaju upisanu krivu znamenku OIB-a”,zaključio je Luka Mlinarić iz inicijative GI Narod odlučuje.

Mlinarić je naglasio da su pokušaji manipulacije otišli toliko daleko da je usred sastanka g. Ivan Zvonimir Čičak rekao da ga je navodno Kuščević nazvao i poručio da će se svi potpisi za koje utvrde da su neutemeljeno proglašeni nevažećima, proglasiti da su važeći. “Gdje je bio HHO kada smo zahtijevali promatrače i transparentnost od ministra Kuščevića i njegova povjerenstva”, pitao se Mlinarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr