Čokoladni kolač: Mousse tart s čokoladom i lješnjacima

čokoladni kolač
Foto: slatkisvijet.com

Mirisno prhko tijesto, čokoladni ganache sloj s komadićima lješnjaka i bogata, čokoladna mousse krema – savršen su spoj za ukusan čokoladni kolač, a recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Prhko tijesto s lješnjacima
200 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
75 g mljevenih lješnjaka
prstohvat soli
150 g hladnog maslaca
2-3 žlice hladne vode
Ganache krema s lješnjacima
200 g čokolade (mliječne ili tamne)
200 ml slatkog vrhnja
50 g sjeckanih lješnjaka
Čokoladna mousse krema
1 paket RUF čokoladne mousse kreme + 250 ml hladnog mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
1 šlagfix

Priprema
Lješnjake kratko tostirajte, ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte prema količinama navedenim u popisu sastojaka. U zdjelu prosijte brašno i šećer u prahu. Dodajte mljevene lješnjake, sol i na kockice narezan maslac. Rukama, odnosno prstima razmrvite maslac u brašnu pa umijesite lijepo, glatko tijesto. Vodu dodajte po potrebi, jednu po jednu žlicu. Tijesto spremite u vrećicu za zamrzavanje, oblikujte u disk i spremite u hladnjak na sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa ga položite preko okruglog kalupa za pite (26-28 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Višak tijesta odrežite. Tijesto pecite na cca 20 minuta na 170°C. Dok se tijesto još peče, pripremite čokoladnu ganache kremu. Čokoladu otopite u slatkom vrhnju i ostavite da se kratko prohladi. Mlaku ganache kremu izlijte preko ohlađene kore od prhkog tijesta, a preko ganache kreme posipajte nasjeckane lješnjake.

Kolač spremite u hladnjak, a za to vrijeme pripremite čokoladnu mousse kremu. RUF mješavinu za čokoladnu mousse kremu izmiksajte s hladnim mlijekom. Miksajte ju otprilike 2-3 minute dok ne postane dovoljno čvrsta. U zasebnoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje sa šlag fixom. Sjedinite obje smjese. Čokoladnu mousse kremu nanesite preko ohlađene ganache kreme. Možete ju samo razmazati po kolaču ili nanijeti uz pomoć dresir vrećice kako je prikazano u receptu. Kolač spremite u hladnjak na nekoliko sati, a zatim se poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.