Crobarometar: Grabar-Kitarović i dalje najpopularnija, evo kako stoje stranke

Foto: snimka zaslona/Dnevnik.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je zadržala potporu svojih birača i na samom početku nove godine. Što se tiče Plenkovića i Bernardića, oni su ostali gotovo neokrznuti, a Sinčić je drugi najpopularniji političar, prenosi Dnevnik.hr u svom istraživanju Crobarometar.

Ispitivanje je pokazalo da svaki drugi ispitanik odobrava rad predsjednice Republike, a istodobno ga ne odobrava 41 posto ispitanika, a 9 posto ispitanika ne zna što da misli.

Na prelasku iz 2017. u 2018.,u 30 dana, Predsjednica nije ni izgubila ni dobila “rejting” kod građana. Najlošiju poziciju imala je u listopadu (50%). Predsjednica trenutno ima potporu 85 posto HDZ-ovih birača, 56 posto birača Mosta, 40 posto Živog zida i 34 posto birača SDP-a. U ovom trenutku njoj pozitivno razmišlja 62 posto ispitanika.

Kada bi se pogledao rejting bivšeg predsjednika Ive Josipovića, on je u siječnju 2013. godine imao 77 posto ispitanika koji su podupirali njegov rad, nije ga odobravalo 17 posto, a 6 posto građana reklo je da ne zna.

Foto: snimka zaslona/Dnevnik.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković već 10. mjesec nema većinsku potporu građana; pozitivan dojam o njemu ima 42 posto ispitanika. Zastupnik Ivan Vilibor Sinčić nalazi se odmah nakon Predsjednice i to kao najpopularniji političar – o njemu pozitivan dojam ima 53 posto ispitanika. Davora Bernardića ima rejting od 31 posto ispitanika s pozitivnim dojmom, a Božu Petrova pozitivno ocjenjuje 46 posto ispitanika.

Prethodnici Andreja Plenkovića u isto vrijeme mandata u Banskim dvorima ocijenjeni su ovako; Ivo Sanader je u travnju 2005. godine imao 48 posto ispitanika koji su o njemu imali pozitivan dojam, a negativan njih 45 posto. U siječnju 2009.godine o Ivi Sanaderu pozitivan dojam ima 36 posto ispitanika, a negativan njih 58 posto.

Jadranki Kosor je u listopadu 2010. godine dobila pozitivan dojam od 30 posto ispitanika, a negativan 63 posto. O Zoranu Milanoviću u ožujku 2013. godine pozitivan je dojam imalo 39 posto ispitanika, a negativan 56 posto.

Ovo su tri institucije ocijenjene ocjenama od građana u 2018. godini:

Ured Predsjednice ocjenjen je s ocjenom “tri”, odnosno 2,99.  Vlada je dobila ocjenu 2,34 ili “dvojku”, a Hrvatski sabor je 2018. također počeo s 1,89 ili “dvojkom”.

*Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr